Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jessen postoupil do finále ME, Tokio ale nevybojoval. Po Nagorném se pojmenuje trojné salto

První pod čarou. Gymnasta David Jessen postoupil ze 16. místa do finále víceboje na mistrovství Evropy v Basileji. Start na olympijských hrách v Tokiu si ale český reprezentant nevybojoval, účastník minulých Her v Riu de Janeiro zůstal prvním náhradníkem. Rus Nikita Nagornyj pak předvedl v kvalifikaci jako první v soutěži trojné salto vzad schylmo, tento prvek bude po něm pojmenován.

Nikita Nagornyj
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Jessen v dnešní kvalifikaci usiloval o to, aby se v redukovaném pořadí vešel mezi dva gymnasty, kteří neměli ještě místo jisté. To se čtyřiadvacetiletému brněnskému rodákovi nepodařilo, patří mu tak první pozice pod čarou z mistrovství světa v roce 2019.

V kvalifikaci víceboje získal Jessen 80,289 bodu. Z jednotlivých nářadí skončil nejlépe 15. na koni na šíř a 16. na hrazdě. Do finálové osmičky na nářadí se neprobojoval ani druhý český reprezentant Ondřej Kalný, který neabsolvoval celý víceboj a na přeskoku byl třináctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Jessen je pro olympiádu v Tokiu první pod čarou

Ve středu byla česká gymnastka Aneta Holasová v kvalifikaci 39. a do finále neprošla. Olympijskou letenku nicméně vybojovala už na MS 2019.

Kvalifikaci mužů suverénně ovládl úřadující světový a evropský šampion Nagornyj, jenž dostal 87,097 bodu a postoupil do finále na pěti nářadích.

Nagornyj a jeho trojné salto vzad schylmo:

Server Olympic Channel připomíná, že tento cvik je tak náročný, že trvalo 34 let, než se posunul od trojného salta vzad skrčmo, které poprvé ukázal na ME 1987 Rus Valerij Ljukin.

Nagornyj v kvalifikaci prostných dostal srážku 0,1 bodu za vyšlápnutí z vymezeného území a získal 15,066 bodu stejně jako krajan Kirill Prokopjev, s nímž se podělil o první místo. Čtyřiadvacetiletý favorit vyhrál kvalifikaci víceboje s celkovým součtem 87,097 bodu a postoupil do finále na pěti nářadích ze šesti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články