Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Jachtaři si OH zatím nezajistili. Nechybí moc, ale konkurence je vysoká, shodují se české naděje

V Haagu skončilo MS v jachtingu olympijských tříd, které bylo zároveň první olympijskou kvalifikací. Napoprvé se českým reprezentantům nepodařilo vyjet si místo na Hrách, ale někteří byli velmi blízko.

Je nám líto, video expirovalo.
Barbora Švíková a Vojtěch Koška v SZ o výkonech na MS i budoucích plánech

Windsurfařka Barbora Švíková obsadila 36. místo a Kateřina Švíková čtyřicáté. To znamenalo patnáctou pozici mezi státy, do Paříže se jich kvalifikovalo jedenáct.

Závodnice ve windsurfingu by měly mít velkou naději v příštích kvalifikacích. V zimě se pojede druhá na Lanzarote a třetí na jaře v Hyéres.

Tým měl možnost v Nizozemsku před šampionátem trénovat. "Měli jsme naprosto odlišné podmínky, silný vítr a velké vlny a pak se to bohužel na závody změnilo," popsala nadějná česká reprezentantka Barbora Švíková ve Sportovních zprávách.

"V Haagu foukalo pouze na začátku, kdy třída iQFoil ještě nezávodila. My jsme pak hodně čekali na vítr, vše navíc komplikoval silný proud. Místo plánovaných 25 rozjížděk se jich odjelo jen 14," uvedla devatenáctiletá Švíková.

Kvalifikace na vrchol v Paříži není nedostižnou metou. "Nechybí tomu moc, ale ta úroveň je tak vysoká, že každá chyba se trestá a musí se dávat pozor na maličkosti," zdůraznila.

Život závodníka ze země bez přístupu k moři je u těchto disciplín pestrý. "Máme hodně soustředění v zahraničí, v Česku vůbec netrénujeme. Přes zimu jezdíme do Španělska nebo na Kanárské ostrovy," přiblížila realitu přípravy reprezentantů ze středu Evropy Švíková.

V kiteboardingu byl na světovém šampionátu nejlepším Čechem junior Vojtěch Koška na 39. pozici, Dominika Braunová obsadila 40. příčku.

"Bohužel, jeden den jsem měl technický problém s kitem a nemohl jsem kvůli tomu jet dvě rozjížďky, jinak mohl být výsledek ještě o trochu lepší. Moc se těším na poslední možnou kvalifikaci, která bude pro kiteboardisty příští rok na jaře ve Francii v Hyéres. Myslím, že tam mám šanci se kvalifikovat, budu na tento závod speciálně trénovat," prohlásil Koška, bronzový medailista z juniorského ME.

Konkurence v jeho disciplíně je obrovská. "Máme nějakých 85 jezdců a jen 10 se tam dostalo. A to je ještě mnoho dalších, kteří se chtějí kvalifikovat," přiblížil Koška.

Také v dalších disciplínách musejí čeští jachtaři bojovat o olympiádu dál. Viktor Teplý byl 57. ve třídě ILCA 7, windsurfař Karel Lavický skončil na 77. místě.

Na předloňských Hrách v Tokiu startoval Lavický, na OH 2016 v Riu de Janeiro byli spolu s ním ještě Viktor Teplý a Veronika Fenclová, která dojela ve třídě Laser Radial dvanáctá. Jedinou jachtařskou medaili získala v Aténách 2004 Lenka Šmídová, stříbrná ve třídě Evropa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články