Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Istanbul, Madrid, nebo Tokio? Rozhodne se o dějišti OH 2020

Buenos Aires - Mezinárodní olympijský výbor ve večerních hodinách vyhlásí dějiště letních olympijských her v roce 2020. Fináloví kandidáti jsou tři - Istanbul, Madrid a Tokio. Favoritem je podle bookmakerů japonská metropole, stále větší šanci však podle expertů má hlavní město Španělska. Kdo za sedm let uspořádá největší sportovní akci na světě? Přímý přenos z vyhlášení můžete sledovat exkluzivně na webu ČT sport.

Všichni tři kandidáti se už o pořádání her v minulosti ucházeli, Istanbul usiluje o olympiádu popáté, Madrid potřetí v řadě a Tokio podruhé za sebou. Svou přihlášku stáhl Řím kvůli ekonomické krizi, Baku a Dauhá do závěrečných fází nebyly vybrány. Kromě Turecka již olympiádu pořádalo jak Španělsko (Barcelona v roce 1992), tak Japonsko, Tokio samo přitom v roce 1964.

O žádném z finálových kandidátů se však v současnosti nehovoří příliš v pozitivním světle. Madrid, který je považován za černého koně olympijské kandidatury, je symbolem obrovského současného ekonomického úpadku Španělska. V tureckém hlavním městě letos proběhly rozsáhlé protivládní demonstrace, které vyvolaly brutální odpor policejních a armádních složek. Prvotní favorit na pořádání olympijských tak ztratil na své reputaci, zároveň v souvislosti se současnou situací v sousední Sýrii existují obavy o bezpečnost v regionu. A nakonec Japonskem již dva a půl roku otřásají následky jaderné katastrofy v elektrárně Fukušima.


Všechny neblahé události posledních měsíců a let nicméně slouží také jako velká výzva pro kandidátská města. Jak Istanbul, tak Madrid i Tokio prezentují své možné pořadadatelství po vzoru Londýna a Ria de Janeira jako šanci zanechat odkaz dalším generacím.

Na konferenci v Buenos Aires však Mezinárodní olympijský výbor nevybere jen dějiště olympijských her v roce 2020. V neděli také bude známo, v jakých sportovních disciplínách se za sedm let na olympiádě bude soutěžit. Rozhoduje se přitom mezi tím, zdali se do programu dostane zápas, squash, či baseball se softballem. V úterý pak MOV zvolí svého předsedu, nástupce Belgičana Jacquese Rogga.

Je nám líto, video expirovalo.
Souboj o pořadatelství LOH 2020 svedou i Madrid s Istanbulem
Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články