Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Indům vadí sponzor olympiády, ale bojkotem nehrozí

Dillí - Indie podle prezidenta tamního olympijského výboru nezvažuje bojkot olympiády v Londýně. O náznacích, že by indičtí sportovci mohli příští rok odmítnout zúčastnit se her, se hovořilo kvůli tomu, že jedním ze sponzorů sportovního svátku je společnost Dow Chemical. Ta je spojována s největší průmyslovou katastrofou v historii, k níž došlo v roce 1984 v Bhópálu.

Olympijský stadion v Londýně
zdroj: ČT24

"Máme příští týden jednání, ale netýká se bojkotování her. Někteří lidé vznesli nějaké námitky ohledně sponzorů a my se tím budeme zabývat stejně jako dalšími problémy," řekl prezident Indického olympijského výboru Vidžaj Kumar Malhotra.

K bojkotu her vyzval indickou vládu Šaivraj Singh, ministr státu Madhjapradéš, kde v důsledku úniku jedovatého plynu zemřely tisíce lidí. Již dříve se 21 indických olympioniků vyslovilo pro to, aby organizátoři her zrušili sponzorskou smlouvu s Dow Chemical, jež má zajistit "obal" hlavního Olympijského stadionu.

Sponzorská smlouva mezi společností Dow a organizátory přišla na přetřes i v Británii. Člen tamního parlamentu Barry Gardiner napsal předsedovi vlády Davidu Cameronovi a vyzval ho, aby v této věci intervenoval u organizačního výboru (LOCOG). "Úspěch a reputace londýnských her vyžaduje od vás a LOCOG ráznou akci," uvedl. Organizátoři nicméně uvedli, že nemají v úmyslu od smlouvy odstoupit.

Dow Chemical v roce 2001 koupila firmu Union Carbide, z jejíž továrny jedovaté látky při katastrofě unikly. Bezprostředně po katastrofě a během prvního týdne si neštěstí v Bhópálu vyžádalo na 8 000 mrtvých, dalších asi 15 000 lidí zemřelo v následujících letech. Následky otravy trpí přes 100 000 lidí. Dow Chemical, jež je jedním z globálních sponzorů MOV, argumentuje tím, že s továrnou v Bhópálu neměl nic společného a společnost Union Carbide oběti nehody odškodnila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články