Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Indie má problém, MOV jí pozastavil členství

Lausanne - Indie má pozastavené členství v Mezinárodním olympijském výboru. Indický olympijský výbor tak přestane dostávat finanční podporu z fondů a jeho zástupci se nesmějí účastnit akcí MOV. Indičtí sportovci by také nemohli startovat na olympijských hrách pod státní vlajkou. Důvodem je vměšování státu do voleb do národního olympijského výboru. Výkonný výbor MOV rozhodl o suspendování Indie po několika měsících varování.

Indičtí olympionici
zdroj: Getty Images

V pátek bylo do vedení Indického olympijského výboru jmenováno několik funkcionářů, kteří se o posty neucházeli ve volbách. Patří mezi ně i nový generální sekretář Lalit Bhanot, který loni strávil jedenáct měsíců ve vazbě kvůli vyšetřování z korupce týkající se Her britského společenství v Dillí v roce 2010. Propuštěn byl na kauci.

"Navrhovali jsme MOV schůzku se zástupci indického výboru, kde by se ty záležitosti prodiskutovaly. Napsali jsme MOV dopis, ale bez odezvy," řekl indický ministr sportu Džitendr Singh. "Je to hodně nešťastné, hlavně pro sportovce. Kvůli nim mě to znepokojuje," řekl.

Za jednostranný označil krok MOV i Abhaj Singh Čautala, jenž má být v pátek podle očekávání zvolen do čela indických olympioniků. "Musíme jít za MOV a vysvětlit jim situaci a okolnosti volby. Tohle je pro nás rána," uvedl.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články