Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Hlavní sportovní očekávání letoška? Bezesporu Vancouver

Praha – Sportovním vrcholem začínajícího roku 2010 budou pro české fanoušky zimní olympijské hry ve Vancouveru. K únorovým bojům o medaile v Kanadě bude upřena mimořádná pozornost, protože ještě nikdy neměla česká výprava tak velké ambice jako letos. Minulá zimní olympiáda v Turíně byla pro český sport zatím nejúspěšnější v historii. Bilance jedné zlaté, dvou stříbrných a jedné bronzové medaile by navíc mohla být letos překonána; a to i přesto, že hlavní dodavatelka cenných kovů Kateřina Neumannová už ukončila závodní kariéru.

Největší očekávání se upírají na rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, která už čtvrtý rok vládne dlouhým tratím. Nadějně vyznívají i dosavadní úspěchy běžce na lyžích Lukáše Bauera, který bral už v Turíně stříbro a o dva roky později zdrtil celý svět při Světovém poháru. Na pořad olympiády navíc letos prvně přibude skikros, v němž už několik let patří k nejlepším další Čech Tomáš Kraus. Mistryní světa je i slalomářka Šárka Záhrobská a ze tří posledních světových šampionátů se nikdy nevracela s prázdnou. Ve Vancouveru by mohla navázat na 26 let starý bronz sjezdařky Olgy Charvátové, který je jedinou českou olympijskou medailí v alpských disciplínách.

Zraky většiny fanoušků se upírají k hokeji

Záběr české výpravy je ale ještě mnohem širší. Do světové špičky patří už několik let boulařka Nikola Sudová, krasobruslař Tomáš Verner má titul mistra Evropy, na krátkém rychlobruslařském oválu se začíná stále víc prosazovat Kateřina Novotná.

Úspěšnost zimní olympiády se v očích českých fanoušků měří především výsledky hokejistů. Ti v poslední době na světových šampionátech příliš nezářili, ale pro olympiádu bude mít trenér Vladimír Růžička díky přestávce v NHL k dispozici podstatně silnější tým. Motivací není jen zlato z Nagana, ale i turínský bronz. Zimní olympiáda tak v diváckém zájmu může překonat i fotbalové mistrovství světa, zvláště když se na šampionát do Jihoafrické republiky čeští fotbalisté neprobojovali.

A co čeká další sportovce?

Fotbalisté se 7. února dozvědí jména soupeřů ve skupině v kvalifikaci na mistrovství Evropy v roce 2012. Na podzim se boj o postup na turnaj v Polsku a na Ukrajině rozjede naplno. Tenisté chtějí znovu usilovat o salátovou mísu Davisova poháru. První krok je čeká na začátku března v Belgii, dalším soupeřem bude vítěz zápasu Izrael – Chile. Tenistky vstoupí do Fed Cupu už v únoru v Brně zápasem s Německem.

Atleti budou mít v březnu halový světový šampionát v Kataru a v létě pak mistrovství Evropy v Barceloně, kde bude světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková usilovat o evropské zlato, které jako jediné v její sbírce ještě chybí. Česká republika bude hostit i dva atraktivní šampionáty. Na konci ledna se v Táboře budou rozdělovat medaile v cyklokrosu a na přelomu září a října bude v Brně, Ostravě a Karlových Varech mistrovství světa basketbalistek. Na české půdě se uskuteční poprvé po 43 letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články