Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Graclík: Pomáháme dětem sportovat. Některé se dostaly až na olympiádu

Deset let pomáhá dětem z horších sociálních podmínek nadace Českého olympijského výboru. Děti od šesti do osmnácti let tak mají s její podporou šanci sportovat a některé se i později prosadit. Nadaci, jejímž prezidentem je olympijský vítěz v hodu oštěpem a v současné době trenér Jan Železný, pomáhají velká sportovní jména zpopularizovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadace ČOV pomáhá dětem sportovat už deset let

"Jde o charitativní projekt pro děti ze znevýhodněných sociálních oblastí – maminek samoživitelek, děti s dětských domovů nebo dětí v pěstounské péči, kterým třeba chybí pět tisíc na roční členské příspěvky nebo na sportovní vybavení...," říká generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Nadace má různé partnery, kteří jí pomáhají získat finance. Například plážový volejbalista Robert Kufa prozradil, jak pomáhá jeho sport. "Máme charitativní projekt Vyber si, vydraž si, zahraj si. Peníze, které se u nás vydraží, pak dáváme nadaci. Za tu dobu už je to přes pět milionů."

Jak pomoc probíhá, vysvětloval v pořadu Téma sportovních zpráv na ČT sport. "Rozdáváme například trampolíny, pingpongové stoly...," popisuje.

Nadace ale podporuje děti i tím, že jim například umožní setkat se se svými sportovními vzory, včetně olympijských vítězů.

Graclík vzpomněl na začátky nadace, kdy nebylo běžné, aby rodiny přiznaly, že nemají peníze na sportování svých dětí, ale postupem času počet těch, kteří si zažádají o podporou, roste. "Je třeba se podívat na olympijskanadace.cz, kde jsou pokyny, jak požádat o podporu,“ vysvětluje s tím, že průměrný příspěvek se pohybuje kolem šesti tisíc korun ročně.

"Žádající se musí prokázat statusem sociálně slabší skupiny. To jsou třeba pečovatel, matka samoživitelka atd... Jakmile tu žádost vyhodnotíme a když máme dost prostředků od našich partnerů, tak zasedne rada nadace a rozhodne o rozdělení příspěvků," říká Graclík s tím, že vyhoví tak devadesáti osmi procentům žádostí.

Někteří sportovci se s pomocí nadace dostali až do reprezentace. Jako například hokejistka Natálie Mlýnková, která si zahrála i na zimních olympijských hrách. "A takových sportovců je víc," dodává Graclík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články