Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Frintová a Kuříková jedou do Tokia. Triatlonistkám vyšla olympijská kvalifikace

Už je to jisté, Vendula Frintová a Petra Kuříková jedou do Tokia. České triatlonové reprezentantky mají po ukončení kvalifikace potvrzenou účast na letních olympijských hrách, které se budou v Japonsku konat na přelomu července a srpna.

Vendula Frintová
zdroj: Česká triatlonová asociace

Sedmatřicetiletá česká jednička Frintová se představí na své čtvrté olympiádě, devětadvacetiletou Kuříkovou čeká premiéra pod pěti kruhy. Olympijský závod žen se v japonské metropoli uskuteční 27. července. Kvalifikace byla od loňského března na 14 měsíců pozastavena kvůli koronavirové pandemii.

Frintová na minulých OH v Riu de Janeiro v roce 2016 obsadila 27. příčku, svůj nejlepší olympijský výkon zaznamenala 15. místem v Londýně o čtyři roky dříve. Při premiéře v roce 2008 v Pekingu náchodská rodačka dokončila závod na 23. pozici.

Z mužů na jedno z 55 kvalifikačních míst nedosáhl žádný český reprezentant. Nejblíže byli Jan Čelůstka (119. příčka) a František Linduška (125.) Na olympiádu se nedostala ani česká smíšená štafeta. Ta v květnovém kvalifikačním závodě v Lisabonu, z něhož postupovaly nejlepší tři týmy, obsadila devátou pozici.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Povedený triatlon Frintové v Jokohamě

Další naděje v dohledu?

"Výsledek odpovídá realitě a pozicím, na kterých se český triatlon momentálně nachází. Nejlepší výsledky stojí na ženách, kde opět svou výkonnost potvrdila Vendula Frintová a nad hranicí kvalifikace se dlouhodobě pohybovala také Petra Kuříková," uvedl šéftrenér české triatlonové reprezentace Lukáš Vrobel.

"Pro mě je ale velmi potěšující, že v této chvíli už máme další dva sportovce, kteří se pohybují na příčkách, z nichž by na olympijské hry postoupili, kdyby se mělo rozhodovat pouze v tomto období. Tereza Zimovjanová a Radim Grebík nám dodávají velmi optimistické výhledy k další olympiádě. Na minulých hrách jsme měli jednu ženu, nyní máme dvě a věřím, že příště to bude zase o něco lepší a máme reálnou šanci uspět i v závodě štafet," dodal Vrobel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články