Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Za výhru dvě medaile. Krpálek: Pro judo to bude jeden z vrcholů

Praha – Jestli jsou pro některé sportovce blížící se Evropské hry v Baku vrcholem sezony, jedná se o judisty. Pro ty jsou totiž hry zároveň kontinentálním šampionátem a úřadující mistr světa ve váze do 100 kilogramů bude v Ázerbájdžánu obhajovat evropský titul. Význam akce zvyšuje fakt, že ve hře budou body do olympijské kvalifikace.

Slavící český judista Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Sorokin Donat

"Je pravda, že pro judo je to jeden z vrcholů sezony. Bude to hodně těžký turnaj, protože Evropa je velice silná. V desítce světového žebříčku je devět Evropanů," řekl Krpálek v O2 areně, kde převzal od Českého olympijského výboru oficiální oblečení výpravy. "Doufám, že se mi bude dařit a stejně jako loni z toho bude zase medaile," uvedl.

Čtyřiadvacetiletý judista vynechal podstatnou část minulé sezony kvůli operaci kolena. "I proto musím zůstat nohama na zemi. Zlatá medaile by byla úžasná, ale na žíněnku jsem se vrátil po dlouhé době, takže výborná by byla každá medaile," podotkl.

Případný úspěch je pro něj o to lákavější, že ve hře by měly být dvě sady medailí - za mistrovství Evropy a Evropské hry. "Bylo by skvělé získat na jednom turnaji dvě. Uvidíme," pousmál se Krpálek.

Zatímco řada sportovců v Baku a Ázerbájdžánu ještě nikdy nezávodila, Krpálka nečeká neznámé prostředí. Už dvakrát zde startoval, navíc judo je v této zemi národním sportem. "Je tam na velké úrovni. Mají olympijské vítěze i mistry světa. Hlavně v mé váhové kategorii. Vždy to bylo pěkné. Byla zaplněná hala a myslím si, že teď to bude stejné," řekl rodák z Jihlavy.

V Baku může dojít i na odvetu s domácím reprezentantem. Na nedávném Masters v Rabatu se Krpálek utkal s mistrem světa z roku 2013 Elchanem Mammadovem, kterého porazil, ve finále pak nestačil na Elmara Gasimova, jenž by měl na hrách startovat. "I díky prostředí by to nebylo jednoduché," uvědomuje si Krpálek.

Evropské hry se konají poprvé. Účastník olympiády v Londýně 2012 se na akci těší. "Líbí se mi, když je tam více sportů a není to jen judo. Je to něco jiného než na našich soutěžích. Těším se a jsem na to zvědavý," řekl Krpálek, který věří, že se akce uchytí. "Myslím si, že to má budoucnost. Je ale pravda, že kdybychom to neměli spojené s mistrovstvím Evropy, tak bych tam asi nestartoval, protože bych se připravoval na důležitější závody," uvedl.

Do Baku odletí 22. června, o čtyři dny později začne zápasit. Předtím ho ještě čeká soustředění v Bělorusku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články