Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

S Evropskými hrami jsme spokojeni, chyběla jen zlatá, řekl Doktor

Baku – Před odletem na hry tipoval, že by si česká výprava mohla z Evropských her odvézt sedm až deset cenných kovů. Martinu Doktorovi tento tip vyšel. Čeští sportovci získali sedm medailí, což podle šéfa české výpravy je solidní výsledek. Jediné, co ho mrzelo, že nikdo z reprezentantů nezískal zlato.

Martin Doktor
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"S výsledky, myslím, spokojení být musíme. Vůbec jsme nevěděli, co od toho očekávat, jaká bude v řadě sportů konkurence a podobně. Mohli jsme získat více medailí, ale někdy se to o kousek nepovedlo. Myslím ale, že můžeme jet domů se vztyčenou hlavou," řekl Doktor po skončení her. "Škoda jen, že se nepovedla nějaká ta zlatka. To by bylo ještě lepší," pousmál se.

Češi v Ázerbájdžánu získali dvě stříbra a pět bronzů, všechny úspěchy si připsali v olympijských disciplínách, což bral bývalý vynikající rychlostní kanoista jako další plus. Navíc například judista Lukáš Krpálek nebo Doktorův nástupce Martin Fuksa uspěli proti kompletní kontinentální špičce. "Uspěli jsme ale i v soutěžích, které národní federace nepojaly jako top," řekl.

Například soutěže v atletice, plávání nebo plážovém volejbalu totiž utrpěly absencí hvězd. Plavci akci v Baku pojali jako juniorské mistrovství Evropy. "To jsou největší škody. Pro sporty, ale i pro Evropské hry. Nebyly to vyloženě top soutěže. Na druhou stranu vám musím říct, že třeba pro plavce muselo být neuvěřitelné, že se v juniorském věku dostanou na akci takového formátu," uvedl Doktor. I s ohledem na úspěch akce ale věří, že za čtyři roky atleti i plavci přehodnotí své rozhodnutí a Evropské hry zařadí do svých kalendářů.

Otázkou ale je, kde se hry Starého kontinentu za čtyři roky uskuteční. Původně je mělo hostit Nizozemsko, které se ale pořadatelství na začátku června nečekaně vzdalo. Nahradit by ho mohla údajně ruská Kazaň, Turecko nebo Minsk.

Baku podle sportovců i Doktora jako pořadatel uspělo. "Musím říct, že Ázerbájdžán se zhostil her naprosto skvěle. Vsadili na jistotu, vzali sem tým z Londýna, kde byly (olympijské) hry perfektně připravené. Za relativně krátkou dobu dokázali uspořádat neuvěřitelné soutěže. Atmosféra byla skvělá a připravili i krásnou olympijskou vesnici, která pro sportovce fungovala jako na hrách," uvedl Doktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články