Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Koukal už je ve čtvrtfinále, skončili ale basketbalisté 3x3 i šermíř Choupenitch

Baku - Badmintonista Petr Koukal postoupil na Evropských hrách v Baku do čtvrtfinále, v prvním kole vyřazovací části porazil Rakušana Luku Wrabera 2:0. Do čtvrtfinále se dostali také basketbalisté v soutěži 3x3, avšak v něm nestačili na Rusko 18:21. V osmifinále skončili badmintonistka Kristína Gavnholt i šermíř Alexander Choupenitch. Stříbrný šermíř z loňského juniorského mistrovství světa vyhrál základní skupinu, ve svém prvním zápase ve vyřazovací části ale podlehl Damianovi Rosatellimu z Itálie nejtěsnějším poměrem 14:15.

Petr Koukal
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Pátý nasazený Koukal nastoupil proti turnajové šestce Wraberovi a od počátku měl zápas pod kontrolou. První set vyhrál jednoznačně 21:12, ve druhém Rakušan uhrál o čtyři míčky víc. "Bylo to těžké na fyzičku, Luka hrál dlouhé výměny, a to už mi v posledních letech nevyhovuje. Vyhrál jsem ale na dva sety, takže jsem nakonec ušetřil síly, což je pro zítřejší čtvrtfinále moc důležité," prohlásil český badmintonista, jehož dalším soupeřem bude Dieter Domke z Německa.

Gavnholt dohrála

V play-off se už představila badmintonistka Kristína Gavnholt, která vyhrála bez porážky základní skupinu, ve čtvrtfinále však prohrála s Belgičankou Lianne Tanovou 0:2 a turnaj pro ni skončil. Svůj třetí zápas ve skupině zvládl badmintonový pár Jakub Bitman s Alžbětou Bášovou, kteří porazili Litevce Povilase Bartusise a Vytaute Fomkinaiteovou 2:0 na sety a postoupili do pátečního čtvrtfinále.

Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Choupenitch prohrál nejtěsnějším rozdílem

Ve skupině vyhrál Choupenitch čtyři z pěti zápasů. "Občas jsem na velké akci přemotivovaný a dělám věci, které bych normálně nedělal. Chci to až moc zjednodušit. Tady už to ale na konci bylo dobré," řekl jednadvacetiletý český šermíř před vstupem do play-off, v jehož úvodu měl volný los. V osmifinále nad Rosatellim vedl 13:11, pak ještě vyrovnal na 14:14, ale poslední útok vyšel soupeři.

Hned ve skupině skončila šermířka Klára Hanzlíková, která v šavli prohrála všech pět soubojů.

Basketbalisté postoupili po prodloužení

Basketbalisté nejprve v odpoledním duelu porazili Rumunsko 18:16 v prodloužení, které Čechům zajistil vyrovnávacím dvoubodovým košem na 16:16 Roman Zachrla pět vteřin před koncem. Nastavený čas pak po 17 sekundách ukončila trefa Filipa Zbránka zpoza oblouku, jinak ale střelcům tradičně kraloval autor deseti bodů Jan Tomanec.

"Chtěli jsme si dojít pro faul, což se nám nepodařilo. Ztratili jsme, získali (balón) a já jsem nakonec dal šťastnou trojku," řekl Zbránek k dramatickému konci duelu, který se hrál za extrémního tepla. "Na slunku je tak 45 stupňů. Hrát v tomhle je extrémně těžké, musíme hodně střídat. Je to peklo," dodal Zbránek.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté ve hře 3 na 3 skončili v Baku ve čtvrtfinále

Podvečerní čtvrtfinále proti Rusku poznamenalo rychlé vyloučení Kamila Švrdlíka a Leopolda Lagudina již ve 2. minutě. Oba týmy tak musely hrát jen se třemi hráči bez střídání. "Něco podobného jsem zažil poprvé. Vůbec jsem netušil, že se to může stát," řekl Jan Tomanec. Rusové sice vedli 18:10, ale českému týmu se podařilo duel zdramatizovat a 50 sekund před koncem to bylo 19:18. Poté však Češi nevyužili šanci na vyrovnání a Ilja Alexandrov trojkou zápas ukončil.

"Měli jsme lepší fyzičku a mohli jsme je utavit. Rozhodčí ale najednou přestali pískat, nedrželi se laťky, kterou nastavili, nechávali je odpočívat... Na konci to rozhodla šťastná trojka," litoval Tomanec. S postupem do čtvrtfinále byli Češi jinak spokojeni. "Bezprostředně po zápase jsem naštvaný, protože to bylo kousek od bojů o medaile. Za pár dní si ale řekneme, že to byl úspěch. Nikdo s námi moc nepočítal," dodal.

Basketbalistky skončily hned v osmifinále, když nečekaně prohrály s Irskem 13:17. "Mrzí nás to, nechtěly jsme skončit takhle brzy. Můžeme si za to ale samy, bylo to v našich rukách," řekla Kateřina Zavázalová. "Irky hrály atypický basket, kterému jsme se bohužel nedokázaly přizpůsobit. Rozběhaly nás, rozstřílely a my jsme tomu nedokázaly čelit," přiznala.

Judista Petřikov skončil devátý

Judista Petřikov sice nejprve porazil na tresty Portugalce Nuna Carvalha, jenže v osmifinále narazil na obhájce evropského titulu Beslana Mudranova. Rus jasně vyhrál, když postupně získal wazari, juko a ipon. Jelikož je turnaj judistů zároveň mistrovstvím Evropy, Petřikov tak devátým místem napodobil loňské umístění z Montpellieru. Zatím nejlépe byl na ME sedmý.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavec Osina ve finále dvoustovky polohově třetí místo neudržel

Evropské hry v Baku:

Badminton:

Muži: Dvouhra - osmifinále: Koukal - Wraber (Rak.) 2:0 (12, 16).

Ženy: Dvouhra - osmifinále: Tanová (Belg.) - Gavnholt (ČR) 2:0 (16, 18).

Smíšená čtyřhra - skupina A: Bitman, Bášová (ČR) - Bartusis, Fomkinaiteová (Lit.) 2:0 (8, 17).

Basketbal 3x3:

Muži: Osmifinále: ČR - Rumunsko 18:16 v prodl.,

čtvrtfinále: Rusko - ČR 21:18.

Ženy: Osmifinále: Irsko - ČR 17:13.

Box:

Muži: Do 49 kg - finále: Sagalujev (Rus.) - Irvine (Ir.) 2:1, do 56 kg - finále: Nazirov (Rus.) - Asanov (Běl.) 2:1, do 81 kg - finále: Mammadov (Ázer.) - Manfredonia (It.) 3:0.

Ženy: Do 51 kg - finále: Adamsová (Brit.) - Drabiková (Pol.) 2:0, do 75 kg - finále: Fontijnová (Niz.) - Laurellová-Nashová (Švéd.) 3:0.

Judo:

Muži: Do 60 kg: 1. Mudranov (Rus.), ...Petřikov vyřazen v osmifinále, do 66 kg: 1. Chan-Magomedov (Rus.).

Ženy: Do 48 kg: 1. Van Snicková (Belg.), do 52 kg: 1. Chituová (Rum.), do 57 kg: 1. Monteirová (Portug.).

Plavání:

Muži: 100 m v. zp.: 1. Scott (Brit.) 49,43, ...v semifinále 12. Moser 51,09, 50 m prsa: ...v semifinále 16. Březina 29,17, 200 m mot.: 1. Pachomov (Rus.) 1:57,04, 200 m pol. záv.: 1. Steffan (Rak.) 2:01,39, ...8. Osina 2:04,57, 4x200 m v. zp.: 1. Rusko 7:16,08.

Ženy: 1500 m v. zp.: 1. Schiazzanová (It.) 16:40,17, 200 m prsa: 1. Astaškinová (Rus.) 2:23,06, 50 m znak: 1. Pilhatschová (Rak.) 28,60,...v semifinále 15. Janíčková 30,09, v rozplavbách 31. Trnková 30,78, 4x100 m pol. št.: 1. Rusko 4:03,22.

Šerm:

Muži: Fleret - finále: Foconi (It.) - Arslanov (Rus.) 15:11, ...Choupenitch vyřazen v osmifinále.

Ženy: Šavle - finále: Watorová (Pol.) - Bunjatovová (Ázer.) 15:14, ...Hanzlíková vyřazena ve skupině.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články