Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fuksa: Byl jsem hodně nervózní, ale nepodepsalo se to na mně

Mingačevir (Ázerbájdžán) - Rychlostní kanoista Martin Fuksa na Evropských hrách v Baku setřásl nervozitu a získal stříbro v závodě na olympijské trati 1000 metrů. Postaral se tak o první české umístění na stupních vítězů na premiérových kontinentálních hrách a rok před startem olympijských her v Riu de Janeiro opět potvrdil, že se s ním musí počítat.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Fuksa do finále postoupil rovnou z nedělní úvodní rozjížďky, kterou vyhrál, a ušetřil tak síly. "Na začátku jsem formu moc necítil, ale rozjížďka mi napověděla, že je to docela dobré. Doufal jsem, že finále bude minimálně stejně dobré. Byl jsem hodně nervózní, ale naštěstí se to nepodepsalo na výsledku," oddechl si.

Díky výkonu v rozjížďce startoval ve čtvrté dráze a hlavní soupeře, Brendela a nakonec bronzového Maďara Atillu Vajdu měl ve vedlejších drahách. "Nevím, jestli byla výhodná, ale když jsem ve startovní listině viděl, že jsem mezi nima, tak jsem byl rád. Hnalo mě to dopředu. Jel jsem s nimi a Sebastian mi na rozdíl od mistrovství Evropy neujel. Šetřil jsem si síly do finiše, ale on v něm byl silnější," zhodnotil závod Fuksa.

Člen Dukly Praha se nakonec vyrovnal i s měnícími se podmínkami v Mingačeviru, kde kanoisté závodí. "Když jsem se byl ráno rozjíždět, tak hodně foukalo zleva, což pro mě nebylo dobré, protože jsem pravák. Modlil jsem se, aby se to změnilo, a naštěstí se to stalo. Myslím si, že skoro nefoukalo a vítr závod neovlivňoval," řekl.

Rio je ještě daleko, na to teď nemyslím

První český medailista z Baku lituje snad jen toho, že se z Evropských her nemůže nominovat na olympiádu do Ria, která se koná příští rok. "Bohužel, pro nás jsou Evropské hry jen jeden z normálních závodů. Limity pro Rio budeme plnit až v srpnu na mistrovství světa v Miláně. Tam potřebuju být do šestého místa," uvedl Fuksa.

Ačkoliv Ázerbájdžánu potvrdil, že se s ním bude muset počítat i v Riu, tak na olympiádu zatím Fuksa nemyslí. "To je ještě daleko. Pro mě je povzbuzením každý závod, a když se získá medaile, ještě více. Asi trénujeme dobře a přináší to ovoce. Jsem rád a těším se na další závody," uvedl Fuksa. Žádný psychický tlak si nepřipouští. "Já si jedu na své vlně," řekl s úsměvem.

Žádná oslava medailového zisku se ale dnes konat nebude. "Odpoledne jedu ještě rozjížďku a semifinále na dvoustovce, takže do úterý jsem v závodní atmosféře. Věřím, že budu mít dost sil," doplnil Fuksa, který tak bude mít ještě šanci svoji medailovou sbírku na Evropských hrách rozšířit. I na dvoustovce totiž bude patřit mezi favority.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články