Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Ve středu se bude závodit všude. Olympijský běh se uskuteční v zahajovací den Evropských her

Oslava olympijské myšlenky. Letos se poběží už 37. ročník olympijského běhu. Tuto středu se po celém Česku bude konat na 90 závodů, kterých se zúčastní více než 70 tisíc běžců. Akci nevynechají ani krajané ve Washingtonu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Petr Graclík zve na Olympijský běh i Evropské hry

Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka. Takové je motto Olympijského běhu, který připomíná vznik Mezinárodního olympijského výboru.

"Trochu nás mrzí, že jsme se trefili do zahájení Evropských her v Krakově, které budou také obří. Tým musíme rozdělit na dvě místa," uvedl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík

Unikátní běžecká akce je celosvětovou událostí a v současné době se do ní aktivně zapojuje okolo pěti a půl milionu lidí ze sto padesáti zemí. Česko je významným nositelem této tradice, Olympijský běh se zde koná od roku 1987. Součástí je i řada dětských, školních běhů na různých kratších tratích.

"Povedlo se nám domluvit se zastupitelským úřadem ve Washingtonu. Je to 91. místo a mohla by se tím založit zajímavá tradice," doplnil Graclík.

Olympijský běh má i charitativní rozměr. Účastníci pomáhají České olympijské nadaci, část z každého startovného jde na podporu aktivit dětí, kterým brání ve sportování nedostatek finančních prostředků.

Poběží i mnoho známých osobností. "Jsou rozmístěni po celé republice. "V Praze Lukáš Rohan, Jiří Ježek, Tomáš Paul, v Lelekovicích bude Filip Ospalý, Artur Omarov v Chomutově, Klára Peslarová v Ostravě Porubě a Šárka Kašpárková v Brně. Akci se rozhodl podpořit i extraligový tým z Pardubic," vyjmenovával Graclík.

Ve středu startují nedaleko za českými hranicemi v Krakově Evropské hry. Český olympijský výbor tak bude mít zaostřeno i tam. Představí se rekordní česká výprava 248 sportovců.

Přímo v Krakově se budou konat soutěže v rychlostní kanoistice i vodním slalomu, moderním pětiboji, stolním tenisu, triatlonu, sedmičkovém ragby, basketbalu 3x3, šermu, lukostřelbě, padelu a teqballu. Celkem bude v 26 sportech v Polsku soutěžit zhruba 7000 lidí. Pro dvanáct sportů jsou Evropské hry zároveň evropským šampionátem, v deseti sportech budou součástí olympijské kvalifikace.

"Pevně věříme, že Češi vybojují přímou kvalifikaci na olympiádu, nebo alespoň body do žebříčku," uzavřel s nadějí Graclík. ČT sport nabídne z Evropských her denní souhrny, sestřihy a řadu přímých přenosů.

Chodecký šampion Korzeniowski dohlíží na vesnici pro Evropské hry

V Krakově se také již otevřela vesnice pro Evropské hry. Symbolické klíče od ní převzal čtyřnásobný olympijský vítěz v chůzi Robert Korzeniowski, bude jejím starostou a správcem. Během dvanáctidenní multisportovní akce by se zde mělo ubytovat 3500 sportovců ze 48 zemí. To je zhruba polovina účastníků Evropských her, které se konají i v dalších dvanácti polských městech.

Sportovci budou mít v kampusu AGH Univerzity vědy a technologií k dispozici prvotřídní vybavení. "Každý den vás čekají koncerty. Můžete využívat Studio Club, monitory ze všech sportovišť na hrách, relaxační zóny, bazén, saunu i prostory pro věřící z různých náboženství. Absolutní novinkou je přistup k personalizovaným videím každého sportovce, které mohou sdílet na svých kanálech na sociálních sítích," přiblížil Korzeniowski.

Je ale otázkou, nakolik budou mít sportovci možnost tyto aktivity využívat. Mohou totiž dorazit nejdříve dva dny před soutěží a hned den po ní musejí dějiště Evropských her opustit, řekl nedávno šéf české výpravy Martin Doktor.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články