Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Přívratský má na Evropských hrách bronz ve vzduchovce

Sportovní střelec Jiří Přívratský získal na Evropských hrách v Krakově bronz ve vzduchové pušce a postaral se o druhou českou medaili po čtvrtečním zlatu cyklistky Ivety Miculyčové ve freestyle BMX. Lepší než dvaadvacetiletý Čech byli na střelnici ve Vratislavi pouze vítězný Ital Danilo Sollazzo a Němec Maximilian Ulbrich.

Vítěz kvalifikace Přívratský byl ještě před poslední, pátou finálovou sérií v čele, ale v ní zapsal jen 51 bodů, což byl jeho nejhorší finálový výkon. Celkem zaznamenal 260,6 bodu, o devět desetin méně než Ulbrich a o šest desetin než Sollazzo. Italský vicemistr světa z loňského šampionátu v Káhiře pak v duelu o zlato zvítězil 17:9.

Osmnáctý František Smetana ztratil na postup do finále 1,2 bodu. Z kvalifikace nepostoupily ani puškařky Lucie Brázdová s Anetou Brabcovou. Ve smíšené soutěži ve vzduchové pistoli obsadili šesté místo Anna Miřejovská s Pavlem Schejbalem a jedenáctí byli Veronika Schejbalová s Jindřichem Dubovým.

Přívratský v této sezoně slavil úspěchy hlavně v třípolohové malorážce, v níž vyhrál dva závody Světového poháru. Nejnovější bronz ve vzduchovce řadí vysoko ve sbírce úspěchů. "Asi mezi jedny z těch nejvyšších, na které jsem kdy dosáhl. Protože doteď to pro mě byla bronzová medaile z mistrovství Evropy, která shodou okolností byla taky tady z Polska, z loňska z Vratislavi. Tohle se řadí hned k ní," řekl.

Kvalifikaci ovládl, ale ve finále bojoval s nervozitou. "Bylo to výrazně horší než před tou kvalifikací, hlavně pak v závěrečné části finále jsem se s tím musel prát, abych to nějak zvládl ukočírovat," svěřil se střelec, kterému pomáhá i netradiční talisman. "Já mám takové šťastné trenky na tuhle disciplínu. Začal jsem s nimi střílet postupně, začalo se mi v nich dařit, tak si je teď beru pravidelně na větší závody právě na vzduchovku. Mají na sobě avokáda, jsou úplně svítivě zelené, nosí mi štěstí," prozradil Přívratský.

Loňským pátým místem ve vzduchovce na MS vystřílel Česku účastnické místo na olympijských hrách v Paříži 2024, kde může navázat na premiérový start pod pěti kruhy v Tokiu. Ve Vratislavi proto už o pařížské hry zabojovat nemohl, a protože v kvalifikačním období už kvótu obsadili i oba jeho přemožitelé, radoval se čtvrtý v pořadí Martin Strempfl z Rakouska.

Ve čtvrtek Přívratský obsadil spolu s Brázdovou sedmé místo ve smíšených týmech. Brabcová a Smetana skončili v této olympijské disciplíně čtvrtí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články