Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pistoláři Rampula a Dědová získali na EH stříbro, skeetařky vydřely bronz, Štěchová stříbro

Česká výprava slaví na Evropských hrách další medaile. O stříbro se postarali pistoláři Matěj Rampula a Alžběta Dědová v soutěži smíšených dvojic v rychlopalbě. Na střelnici ve Vratislavi ve finále nestačili na ukrajinskou dvojici Julija Korostylovová a Pavlo Korostylov. Tým skeetařek v sestavě Anna Šindelářová, Martina Skalická a Barbora Šumová zase vybojoval bronz, naopak mužské družstvo ve složení Tomáš Nýdrle, Jakub Tomeček a Radek Prokop se muselo bez cenného kovu obejít. Reprezentantka v thajském boxu Tereza Štechová získala stříbro. Ve finále váhové kategorie do 63,5 kilogramu prohrála na body s Bedihou Tacyildizovou z Turecka.

Tomáš Nýdrle
zdroj: ČOV autor: Barbora Reichová

Rampula s Dědovou, kteří se na stejném místě před rokem stali v mixu vicemistry Evropy, jako jediní dokázali s Ukrajinci držet krok v kvalifikaci a skončili za nimi druzí s odstupem tří kruhů.

Finále Češi zahájili vítěznou položkou, ale zejména druhá část duelu o zlato se odehrála ve znamení soupeřů, kteří zvítězili 16:6. Korostylov vylepšil bronz z minulých Evropských her v Minsku, Korostylovová je v této disciplíně úřadující mistryní světa.

Ukrajinci jsou tradičními rivaly českých střelců. Loni na ME podlehli Dědová s Rampulou na ME dvojici Anastasija Nimecová, Volodymyr Pasternak. Současné zlaté duo bylo na minulém ME bronzové. "Soupeři jsou hodně kvalitní a už od loňského roku nám dělají problém," řekla Dědová.

Její partner měl potíže se změnou prostředí před finále. "Ve finále se mi nestřílelo moc dobře, protože na finálové hale je obtížnější světlo a mně trvalo si na něj zvyknout. Povedlo se to na poslední položku a to bylo bohužel pozdě," posteskl si Rampula.

Skeetařky měly jen čtyři konkurenční týmy a v kvalifikaci nestačily na suverénní Slovenky a Italky. V duelu o bronz porazily suverénně ázerbájdžánské trio 6:0, soupeře porazily ve všech třech položkách.

Skeetaři se představili ve složení, ve kterém loni vybojovali bronz na světovém šampionátu v Osijeku. Tentokrát ani v menší konkurenci neuspěli. Z devíti kvalifikačních položek se jediná bezchybná povedla Nýdrlemu a od postupu do duelu alespoň o bronz je dělily tři zásahy. Suverénním Finům v kvalifikaci ulétly jen tři terče z 225.

V thajském boxu přidali už v pondělí třetí místa Jakub Klauda a Ondřej Malina, kteří neuspěli v semifinále. Sbírka české výpravy na hrách v Krakově celkově čítá tři zlaté, šest stříbrných a šest bronzových medailí.

Sedmadvacetiletá Štechová ukončila na turnaji čtvrtfinálový zápas i semifinále před limitem. Proti Tacyildizové nastoupila potřetí v kariéře a opět neuspěla. Po druhém kole prohrávala u všech tří rozhodčích a zvrátit nepříznivý průběh zápasu se jí už nepodařilo.

Monika Langerová se postarala o první českou výhru v boxu po devíti porážkách. Ve druhém kole kategorie do 75 kilogramů porazila při debutu na velké akci Řekyni Vasiliki Stavriduovou 5:0 na body a postoupila do čtvrtfinále.

V něm se čtyřiadvacetiletá Langerová utká ve středu s Němkou Irinou Nicolettou Schönbergerovou. Finalistky této kategorie získají účastnické místo na olympijských hrách v Paříži.

Nikdo další z české boxerské výpravy zvítězit nedokázal. V ringu v Novém Targu dnes neuspěli Lucie Sedláčková (do 57 kg) a Martin Pinc (nad 92 kg), kteří měli stejně jako Langerová v prvním kole volný los.

Sedláčková nestačila na bronzovou medailistku z letošního MS Aminu Zidaniovou z Francie, Pinc prohrál rovněž na body s Davitem Chalojanem z Arménie, vicemistrem světa z roku 2021.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články