Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1972: ČSSR - SSSR

Už po vystoupení z autobusu jsem věděl, že je to špatné, řekl Fuksa. Ve finále radši šetřil síly

Už když přijel na místo dění finálového závodu na 1000 metrů na Evropských hrách v Minsku a vystoupil z autobusu, věděl, že je zle a tentokrát asi medaili nezíská. Rychlostní kanoista Martin Fuksa okamžitě poznal, že se vítr na kanále otočil a ideální podmínky se změnily ve špatné. Nakonec z útoku na cenný kov bylo až deváté místo, což zavinilo i nastavení hlavy.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Hrozně nerad se vymlouvám na podmínky nebo na vítr, takže musím říct, že jsem nebyl dostatečně rychlý," řekl Fuksa. Realita byla ale taková, že zatímco při úterních rozjížďkách foukalo zprava, dnes se vítr otočil. "Už když jsem vystoupil z autobusu, tak jsem věděl, že je to špatné," poznamenal.

Jeho slova potvrdil i pohled do výsledkové listiny. "První čtyři byli leváci, praváci uzavírali pole. Je to stejné, jako kdyby atlet běžel s překážkami a druhý bez překážek. Myslím si, že kdybych máknul, tak by z toho páté nebo šesté místo mohlo být. Já mám ale cíle někde jinde. Jakmile jsem neměl vidinu medaile, hlava to nedala. Už jsem myslel na debla, abych pošetřil síly," řekl Fuksa, jenž hodinu po prvním finále absolvoval druhé na deblu s mladším bratrem Petrem.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa na Evropských hrách neobhájil stříbro na 1000 m, byl devátý

Šestadvacetiletý reprezentant se zkoušel namotivovat, ale v závodě bylo vše jiné. "Rozjel jsem se dobře, ale když člověk stojí v bloku a vidí, jak to je... Laik si řekne, že jsem blbej, ale je to tak. Štve mě, že to musím zmiňovat, ale v tom je zakopaný pes. Jsem schopný s těmi kluky jezdit a každý to ví. Jakmile je to ale takhle, tak na to bohužel nemám sílu," řekl Fuksa, který v Minsku obhajoval stříbro z předešlých Evropských her 2015 v Baku.

"Téměř z každého závodu za poslední roky mám medaili, nepovedlo se mi to jen na olympiádě a teď na Evropských hrách. Nemůžu pořád vozit medaile, i když bych strašně moc chtěl," řekl rodák z Nymburku, kterého ale v Minsku ještě čekají starty na dvousetmetrové trati. Cenný kov tak může získat. "Jsem v pohodě, čeká nás mistrovství světa a na to se chci připravit. Jedeme dál," dodal Fuksa.

V Minsku si trošku spravil náladu v závodu deblů, v němž s bratrem obsadili šesté místo. "Měli jsme jedničku, což je nejhorší dráha z pohledu větru, a i tam jsme dokázali předjet tři lodě. Byl to náš první kilometr na mezinárodní scéně s bráchou a myslím si, že šesté místo v Evropě není vůbec špatný výsledek. Brácha jel naprosto suprově a doufám, že mu to tak půjde dál a dokážeme se ještě zlepšit," přál si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články