Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Střelci získali na Evropských hrách další medaili. Mazurová i Nepejchal berou bronz, Krpálkovi unikl

Českým střelcům se zatím na Evropských hrách daří na výbornou. Další cenné kovy získali Nikola Mazurová i Filip Nepejchal, když ve finále vzduchové pušky vybojovali bronzovou medaili. Zásluhou Mazurové navíc získala Česká republika také další účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu 2020, protože její přemožitelky už pro svoji zemi kvótu obsadily v minulosti.

Filip Nepejchal s bronzem z Evropských her
zdroj: ČTK/PR/ČOV/ autor: Václav Pancer

Čeští sportovní střelci v Minsku mají už čtyři medaile, z toho Nepejchal dvě bronzové. Tu první si zajistil ve smíšené soutěži s Anetou Brabcovou. O zatím jediné zlato se postaral v neděli David Kostelecký v trapu.

Ve hře o medaili je také judista Lukáš Krpálek, ale po čtvrtfinálové porážce může získat ve váze nad 100 kg maximálně bronz. Olympijský vítěz prohrál s Rusem Inalem Tasojevem, v prvním kole oprav porazil Roye Meyera z Nizozemska.

Je nám líto, video expirovalo.
Puškaři Nepejchal i Mazurová vystříleli na Evropských hrách bronz

Nepejchal dlouho útočil na zlato

Devatenáctiletý talent Nepejchal ve vzduchovkářském finále dlouho vedl, ale v posledním vyřazovacím kole jej předstihli nakonec vítězný Izraelec Sergej Richter a Sergej Kamenskij z Ruska. Na rozdíl od Mazurové už vítěz tří závodů Světového poháru Nepejchal nemohl české sportovní střelbě zajistit takzvaný kvótaplac na OH, protože už uspěl dříve.

V Minsku postoupil z kvalifikace jako druhý za mistrem světa Kamenským a z boje o nejcennější medaili vypadl smolně o dvě desetiny bodu. Před poslední eliminací měl na průběžně třetího Rusa náskok sedm desetin.

Nikola Mazurová
zdroj: ČTK/PR/ČOV/ autor: Václav Pancer

"Základ závodu - kvalifikace - nebyl špatný. Až na jednu položku, kterou jsem nedokázal úspěšně vystřílet. Finále ale bylo taková nejistota celou dobu. Neměl jsem úplně nejlepší polohu a ke konci se to projevilo. Celé se to rozsypalo," řekl Nepejchal.

Mazurová do osmičlenného finále postoupila z šestého místa a byla jednou ze čtyř střelkyň, které usilovaly i o olympijské místo. Všechny konkurentky v boji o Tokio nechala česká reprezentantka za sebou. Zvítězila Laura-Georgeta Comanová z Rumunska před Ninou Christenovou ze Švýcarska, které ve stejném pořadí ovládly i březnové ME v Osijeku.

Čtyřiadvacetiletou Mazurovou dělilo devět desetin bodu od postupu z posledního vyřazovacího kola. Účastnice olympiády v Riu de Janeiro, kde skončila ve vzduchové pušce osmnáctá, získala první medaili v individuální disciplíně na velké střelecké seniorské akci.

"Byl to hodně náročný závod, asi nejtěžší v životě, co jsem kdy střílela. V kvalifikaci to nešlo snadno, neměla jsem dobrou stabilitu, hodně mi to létalo. I přesto jsem to ale zvládla a jsem ráda, že jsem nepustila žádnou velkou chybu. Bylo to hodně vydřené," řekla Mazurová.

Postupem do finále splnila svůj základní cíl a následně se jí vydařil útok na medaili. "Řekla jsem si, že chci střílet rychle, svižně a opět neudělat velkou chybu. Udělala jsem jednu menší, ale kdyby byly dvě, bylo by to špatné," podotkla.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek se marně snažil o medaili, na Evropských hrách skončil pátý

Krpálek musel do oprav, útok na bronz nakonec nevyšel

Největší hvězda české výpravy Lukáš Krpálek zahájil turnaj, který je pro judisty zároveň evropským šampionátem, hladkým vítězstvím nad Ukrajincem Andrijem Kolesnykem, ve čtvrtfinále ale prohrál s Rusem Inalem Tasojevem na wazari. V tu chvíli bylo jasné, že druhé místo z premiéry Evropských her v Baku 2015 nevylepší, na medailové stupně se nicméně ještě propracovat mohl.

V prvním kole oprav se Krpálek za dvě minuty vypořádal s Royem Meyerem z Nizozemska a v duelu o bronz nastoupil proti jeho krajanu Henku Grolovi, který ho před čtyřmi lety nepustil k evropskému triumfu v nižší kategorii do 100 kg. Ani tentokrát český judista neuspěl: Grol nejprve získal wazari a půl minuty před limitem rozhodl chvatem na ipon. Krpálek byl nakonec klasifikován na pátém místě.

"Dnes jsem se celý den trápil, nebyl jsem to já. Od prvního zápasu až do posledního, bylo to hodně špatné. Já jsem doufal, že by to mohlo vyjít, ale v boji o bronz jsem si ani neškrtl," řekl Krpálek a uznal, že soupeř byl tentokrát lepší. "Nemohl jsem si ho chytit a na druhou stranu jsem se mu nemohl zaboha vytrhnout. Nalézt do chvatu už vůbec ne. Dnes to prostě nevyšlo," dodal.

David Klammert v prvním duelu kategorie do 90 kg vyřadil Marka Bubanju z Rakouska, ale ve druhém kole prohrál v dlouhém prodloužení se Švýcarem Cirilem Grossklausem. Michal Horák vypadl v kategorii do 100 kg hned v prvním kole se Zalanem Ohatem z Maďarska.

Ve čtvrtfinále skončila cesta turnajem pro basketbalistky i basketbalisty v disciplíně 3x3. Denisa Harapesová, Kamila Hošková, Alžběta Levínská a Monika Satoranská prohrály s Estonskem 12:15. Mužská čtveřice Ondřej Dygrýn, Michal Křemen, Vladimír Sismilich a Daniel Zach prohrála s Ruskem 15:20.

"Nehrály jsme dobře, nedařilo se nám, takže jsme samozřejmě obrovsky zklamané, jsou to všechno smutné emoce," řekla Harapesová.

Evropské sportovní hry v Minsku:

Badminton:
Muži - Dvouhra - skupina H: Penty (Brit.) - Ludík (ČR) 2:0 (19, 16), čtyřhra: Skupina C: Janáček, Švejda (ČR) - Mork, Jörgensen (Nor.) 2:0 (13, 17).
Ženy - Dvouhra - skupina B: Blichfeldtová (Dán.) - Tomalová (ČR) 2:0 (11, 12), čtyřhra: Skupina D: Ercetinová, Inciová (Tur.) - Bášová, Fuchsová (ČR) 2:0 (12, 20).
Smíšená čtyřhra: Skupina A: Micovová, Vlaar (Bulh.) - Bášová, Bitman (ČR) 2:1 (18, -18, 16).

Basketbal 3x3:
Muži: Finále: Rusko - Lotyšsko 21:14, o 3. místo: Bělorusko - Polsko 21:15, čtvrtfinále: Rusko - ČR 20:15.
Ženy: Finále: Francie - Estonsko 21:8, o 3. místo: Bělorusko - Německo 21:16, čtvrtfinále: Estonsko - ČR 15:12.

Box:
Ženy: Do 69 kg - osmifinále: Sonvicová (Fr.) - Schmoranzová (ČR) 3:1.

Judo:
Muži: Do 90 kg: 1. Özerler (Tur.), 2. Kochman (Izr.), 3. Mehdijev (Ázerb.) a Chalmurzajev (Rus.), ...Klammmert (ČR) vyřazen ve 2. kole.
Do 100 kg: 1. Adamjan (Rus.), 2. Liparteliani (Gruz.), 3. Gasimov (Ázerb.) a Maret (Fr.), ...Horák (ČR) vyřazen v 1. kole.
Nad 100 kg: 1. Tušišvili (Gruz.), 2. Tasojev (Rus.), 3. Grol (Niz.) a Hegyi (Rak.), 5. Krpálek (ČR).

Lukostřelba:
Muži: Reflexní luk - 1. kolo: Forlani (San Mar.) - Ebermann (ČR) 6:4.

Skoky na trampolíně: Ženy: 1. Labrousseová (Fr.) 54,800, 2. Golovinová (Gruz.) 53,990, 3. Hančarovová (Běl.) 53,970, ...v kvalifikaci 14. Frydrychová (ČR).

Sportovní střelba:
Muži: Vzduchová puška: 1. Richter (Izr.) 250,8, 2. Kamenskij (Rus.) 250,0, 3. Nepejchal, ...v kvalifikaci 10. Nymburský (oba ČR).
Ženy: Vzduchová puška: 1. Comanová (Rum.) 251,3, 2. Christenová (Švýc.) 250,0, 3. Mazurová, ...v kvalifikaci 26. Brabcová (obě ČR).
Smíšená družstva: Trap: 1. Bailon, Galvezová (Šp.) 44, 2. Pellielo, Rossiová (It.) 40, 3. Alipov, Semjonovová (Rus.), ...v kvalifikaci 8. Lipták, Hrdličková, 11. Kostelecký, Janečková (všichni ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články