Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Mazurová po stříbru z malorážky: Je to hnací motor, že mohu vyhrát něco velkého

Medaile bez speciálního tréninku? I to je možné. Sportovní střelkyně Nikola Mazurová, která si v pondělí zajistila olympijské místo pro Hry v Tokiu 2020, vybojovala na Evropských hrách v Minsku druhou medaili. Po bronzu v disciplíně vzduchová puška totiž získala stříbro v třípolohové střelbě ze sportovní malorážky. Původně si přitom myslela, že bude v Bělorusku střílet jen ze vzduchovky.

Nikola Mazurová na Evropských hrách v Minsku
zdroj: PR autor: ČOV/Václav Pancer

"Malorážku jsem před Minskem asi dva týdny netrénovala a soustředila jsem se pouze na vzduchovku. Mysleli jsme si, že ji tady střílet nebudeme, a až tři čtyři dny před odletem jsem se dozvěděla, že je to jinak. Dala jsem si dva rychlé tréninky a jela jsem," řekla Mazurová. "Ze zimy mám ale natrénováno, takže to nebyl až takový problém," doplnila.

Tréninkový výpadek se na ní nepodepsal a sílu jí dodal i předchozí úspěch v Bělorusku. "Pro každého sportovce je to důležité a cenné. Teď už se mi střílelo pěkně a s lehkostí. Finále už bylo jen pro radost," usmívala se rodačka z Rychnova nad Kněžnou, která malorážku bere jen jako doplněk. "Je to takové flusátko," podotkla s úsměvem.

Nadále ale bude obě disciplíny stejně jako většina střelců kombinovat. "Dobře se to doplňuje." 

Je nám líto, video expirovalo.
Mazurová a Nýdrle vystříleli stříbra, Machačová si dojela pro bronz

Samotný závod začala třetím místem v kvalifikaci. "Člověk potřebuje i trošku štěstí. Snažila jsem se kontrolovat si rány a nedělat velké chyby. A to se mi dařilo," konstatovala Mazurová. 

Ve finále pak střílela s čistou hlavou. "Každé velké finále je zážitek a cenná zkušenost, takže jsem si to chtěla užít."

V průběhu boje o medaile se sice při střelbě vleže propadla na průběžné sedmé místo, ale nerozhodilo ji to. "Vestoje se pak dá střelit takových špatných ran, že se může vše desetkrát přeskládat. Nemyslím na to a snažím se pracovat dál. Nakonec jsem byla spokojená i s ležákem. Pár chyb tam bylo, ale nic strašného. I když bych asi měla střílet více doprostřed," pousmála se.

Po zisku bronzu říkala, že jí podmínky na střelnici v Minsku moc nevyhovují, na Evropské hry bude nicméně vzpomínat ráda. "Hlavně kvůli olympijskému místu. Tahle medaile je ovšem také krásná a mám z ní obrovskou radost. Hlavně proto, že si člověk dokáže, že může závodit s nejlepšími, a když se to povedlo tady, proč by se to nemohlo povést příště," uvedla čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka. "Je to hnací motor, že mohu vyhrát něco velkého. Že je to možné," prohlásila Mazurová, která stejně jako další střelci touží po olympijském úspěchu.

Středečním závodem pro ni náročný program Evropských her, kde se představila ve čtyřech závodech, skončil. V sobotu odletí domů a bude dva týdny relaxovat. "Už toho mám plné kecky a těším se, až pojedu domů a odpočinu si. Střílení už bylo dost. Neměla jsem přestávku ani loni na podzim, takže jedu rok a půl v kuse," přiznala Mazurová, jež se po pauze začne chystat na zářijové mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články