Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další dopingový skandál. Zpětná kontrola odhalila 45 hříšníků z Her v Pekingu a Londýně

Londýn – Ruský dopingový skandál se ještě nestačil vyřešit a Mezinárodní olympijský výbor už oznámil odhalení dalšího. Zpětná kontrola z Her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 odhalila 45 sportovců, kteří si pomáhali zakázanými látkami. Spolu s první vlnou opětovných testů tak už bylo objeveno celkem 98 pozitivních vzorků. 

Je nám líto, video expirovalo.
Další kontrola odhalila dopující sportovce z OH v Pekingu a v Londýně

MOV nechal vzorky přezkoumat poté, co se zjistilo, že v Rusku od roku 2011 fungoval státem podporovaný doping. Kvůli aféře už byli ze srpnových Her v Riu de Janeiro vyloučeni ruští atleti a v neděli bude výbor jednat o tom, zda z olympiády vyřadí kompletní ruskou výpravu.

Poslední vlna testů odhalila doping u 30 sportovců z Pekingu a 15 z Londýna, ve třiadvaceti případech šlo o medailisty. Jména a další detaily MOV zatím kvůli právním důvodům nemohl zveřejnit. Dosud bylo přezkoumáno 1243 vzorků, další kontroly budou následovat.

"Opětovné kontroly ukázaly odhodlání MOV bojovat s dopingem," uvedl v prohlášení předseda výboru Thomas Bach. Ten už dokonce obdržel dopis s výzvou 14 národních antidopingových agentur z celého světa, aby Rusko z Her v Riu vyloučil.

Özkanová musí vrátit stříbro

Kvůli dopingu musí vrátit stříbro z olympijských her v Pekingu 2008 turecká vzpěračka Sibel Özkanová. Zpětné testování odhalilo v jejím vzorku stopy zakázaného anabolického steroidu stanozololu. Osmadvacetiletá dvojnásobná mistryně Evropy Özkanová, která na Hrách před osmi lety skončila druhá v kategorii do 48 kg, je další sportovkyní, u které byl doping odhalen díky zpětnému testování vzorků. Od loňského srpna eviduje MOV 98 obdobných případů. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články