Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čeští parkuroví jezdci na OH nebudou. Zase se ukázalo, že tenhle sport si jde koupit, mrzelo Zváru

První Ukrajina a druhé Česko. Výsledek stejný jako před čtyřmi lety. Český parkurový tým v Budapešti neúspěšně bojoval o postup na olympijské hry v Tokiu. Vítězní Ukrajinci mohou slavit.

Aleš Opatrný
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Českou republiku v dvoukolovém kvalifikačním závodu reprezentovali Aleš Opatrný s Forewerem, Ondřej Zvára s Cento Lanem, Zuzana Zelinková a Caleri II a Emma de Moussac s J.C.S. Chacco Diou. Obě kola absolvovali všichni jezdci, v každém kole se škrtal nejhorší výsledek.

"Cento Lanovi je 15 let, ten kůň pro mě udělal hrozně moc v životě a já jsem doufal, že tuto metu ještě spolu zvládneme. Na jednu stranu náš výsledek prostě neodpovídal tomu, že bychom na tu olympiádu měli jet," uvedl Zvára. Také Calerimu je 16 let, i pro něj tedy pravděpodobně šlo o poslední možnost kvalifikace na OH.

Nakonec nechybělo mnoho

Ukrajinský tým měl podle výsledků po soutěži 41 trestných bodů, reprezentovali jej Ferenc Szentirmai, Ulrich Kirchhoff, René Tebbel a Andre Schröder. Szentirmai je původem Maďar, ostatní tři jezdci reprezentovali v minulosti Německo. Češi obdrželi 58 trestných bodů, třetí skončil domácí tým Maďarska. Večer ještě pořadatelé výsledky dodatečně upravili a ukrajinským jezdcům se nakonec započítalo 50 trestných bodů. Český tým tedy nakonec dělily od prvního místa jen dvě shozené překážky.

Ukrajině se investice do koní i jezdců vyplatila. "Krásně se na tom zase ukazuje, že tenhle sport si jde koupit, a mě to mrzí," posteskl si Zvára.

Je nám líto, video expirovalo.
Český parkur bude v Tokiu chybět

Na kolbišti se nedařilo Emmě de Moussac, po odmítnutí poslušnosti její klisny a pádu byla dvakrát vyloučena, její výsledek se tedy škrtal. Nejlépe z českých jezdců absolvovala obě kola Zelinková s celkem 14 trestnými body. Většina jezdců dnes také bojovala s časem, za překročení limitu sbírali trestné body nejen Češi.

Parkur byl podle Zelinkové na maximální úrovni obtížnosti, svědčilo o tom i to, že nikdo nedojel bez trestných bodů. Jezdci, kteří dojeli bez chyb na překážkách, obdrželi trestné body za překročený čas. "Bylo to opravdu skoro nemožné ho stihnout," dodala Zelinková.

O start na olympiádě usilovala i Anna Kellnerová, která ale kvůli zranění po květnovém pádu z klisny Catch Me If You Can nemůže jezdit. Na závodech by se znovu měla objevit v září.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články