Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Breakdance se těší na svou olympijskou premiéru, na MS se představí i český b-boy Mensa

V Paříži na olympijských hrách 2024 se bude poprvé v historii bojovat o medaile v breakdance. Výkoná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) schválila už loni zařazení této formy tance s akrobatickými prvky do programu Her. Začátkem listopadu se potom v Praze konal první závod Czech Breaking Series, z něhož vzešli reprezentanti pro světový šampionát.

zdroj: Reuters autor: Carlos Barria

Český účastník nadcházejícího MS už se na účast příští týden moc těší. "Jaká je forma, to se uvidí až v Paříži, každopádně přípravy vrcholí," říká Marek Mensa v rozhovoru pro ČT sport.

"Bude to individuální soutěž s dvěma kategoriemi pro kluky a holky. Je to forma battlu, kdy jde jeden proti jednomu a postupují v pavoukovi až do finále," popisuje.

"O breaking mají zájem média, to je ta největší změna," je rád předseda breakingového svazu Robert Kysela.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Breakdance čeká MS a premiéra na OH

"Z ulice na olympiádu - spoustu b-boys se teď připravují trochu jinak," dodává po oznámení MOV s tím, že svaz momentálně spadá pod Český svaz tanečního sportu.

Konkurence na MS bude podle něj obrovská. "V každé krajině už byla kvalifikace, takže tam budou ti nejlepší z celého světa. Marek má slušný level a určitě udělá maximum, aby odtud odvezl slušný výsledek," věří Kysela.

Sofistikovaný review systém na MS hodnotí kreativitu, jednotlivé taneční prvky do hudby či chyby. "Systémy se pořád vyvíjí, ale muselo to vzniknout k tomu, aby to bylo nějak uchopitelné na olympijských hrách," vysvětluje Kysela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články