Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Breakdance na olympiádě? Organizátoři Her v Paříži 2024 podali návrh

Nečekanou premiéru by mohl mít na olympijských hrách 2024 v Paříži breakdance. Francouzi chtějí mít v programu také sportovní lezení, skateboarding a surfing. Jejich podnět na doplnění obvyklé skladby sportů musí schválit Mezinárodní olympijský výbor.

Martin Lejeune na šampionátu v breakdance
zdroj: Panoramic autor: Gwendoline Le Goff

Ve skateboardingu, surfingu a sportovním lezení se bude pod pěti kruhy poprvé soutěžit příští rok v Tokiu. Dalším novým sportem na Hrách v Japonsku bude karate, zatímco baseball se díky volbě pořadatelů vrátí do programu po dvanácti letech. Na dalších Hrách však bude pravděpodobně opět chybět stejně jako karate.

Právě od Her v Tokiu umožnil Mezinárodní olympijský výbor pořadatelům podílet se na tvorbě programu a přidat k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových.

Velký zájem dostat se na Hry v Paříži projevovaly squash, snooker a šachy. Zdánlivě překvapivou volbou organizátorů je ovšem breakdance. Akrobatický druh tance vznikl v 70. letech minulého století v USA a postupně získal i soutěžní podobu. Francouzi v něm spolu s Američany patří k nejlepším na světě. Pod pěti kruhy se v breakdance soutěžilo už loni na olympiádě mládeže v Buenos Aires.

Provizorní souhlas se zařazením dodatečných sportů má MOV vyslovit v červnu. Příští rok v prosinci výkonný výbor definitivně potvrdí program Her v Paříži.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články