Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bezpečnostní opatření olympiády se musí doladit, hlásí auditoři. Obávají se netradičního zahájení

Jen pár hodin poté, co útočník nožem zranil na pařížském nádraží Gare du Nord šest lidí, byl odborníky předložen audit, z nějž je patrné, že bude potřeba doladit bezpečnostní opatření na olympijských a paralympijských hrách, které se v příštím roce uskuteční právě v Paříži. Obavy směřují především ke slavnostnímu zahájení, které má být oproti dosavadním zvyklostem v netradičním formátu.

Olympijské hry v Paříži 2024
zdroj: AP autor: Christophe Ena

Zatímco doposud bylo zvykem, že slavnostní zahájení olympijských her se konalo na stadionu, tentokrát hodlají organizátoři velkolepou akci uspořádat přímo v ulicích francouzské metropole. V centru města by měly po řece Seině projíždět lodě s účastníky olympiády. Očekává se, že defilé 160 plavidel by mohlo přihlížet 600 tisíc lidí, tedy zhruba desetkrát více, než by mohlo být přítomno na stadionu.

Auditoři předložili organizačnímu výboru patnáct doporučení, která se týkají také zajištění bezpečnosti v dopravě. Experti také kritizovali přílišné spoléhání na soukromé bezpečnostní agentury. Prezident sboru auditorů Pierre Moscovici varoval, že pro hladký průběh olympijských her bude nezbytné angažovat také policii. 

"Žádáme, aby byl kompletní bezpečnostní plán hotový v první třetině roku 2023, aby se mohlo naplánovat nasazení bezpečnostních sil. Je to proveditelné, ale sbor chce říct, že je nejvyšší čas vstoupit do operativní fáze. Není příliš pozdě, ale je to těsné," citoval prezidenta sboru auditorů server insidethegames.

Olympijské hry se v Paříži uskuteční od 26. července do 11. srpna příštího roku. Paralympionici budou o medaile závodit od 28. srpna do 8. září.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články