Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Bach podle očekávání povede MOV další čtyři roky, neměl protikandidáta

Bezproblémové jmenování na další období. Němec Thomas Bach bude další čtyři roky předsedou Mezinárodního olympijského výboru, který vede od roku 2013. Při dnešní volbě neměl sedmašedesátiletý funkcionář soupeře.

Thomas Bach
zdroj: ČTK/PA autor: Mike Egerton

Hlasování bylo jasné. Na volební videokonferenci obdržel Bach 93 hlasů, jeden z delegátů hlasoval proti a čtyři se zdrželi.

"Děkuji vám z celého srdce za takový projev důvěry. I ve světě po koronaviru s vámi chci dál plnit ambiciózní cíle," komentoval Bach výsledky volby.

Německý právník se stal devátým předsedou MOV v září 2013, kdy nahradil Belgičana Jacquesa Roggea. Bývalý šermíř a olympijský šampion z Montrealu 1976 tehdy porazil dalších pět kandidátů. Tentokrát žádného soupeře neměl, takže bude řídit světové olympijské hnutí do roku 2025. Pak jeho funkční období definitivně skončí.

Je nám líto, video expirovalo.
Bachova vláda v MOV pokračuje

"Thomas Bach mnohokrát prokázal, že je silnou osobností a lídrem i v těžkých dobách a snaží se řešit problémy. Jeho znovuzvolení je dobrou zprávou pro sport a olympismus v této době, kdy se svět potýká s pandemií," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

MOV usilovně spolupracuje s organizátory v Tokiu na přípravách odložených Her, které se loni neuskutečnily kvůli pandemii koronaviru. Podle Bacha je Tokio nejlépe připraveným olympijským městem v historii a navzdory pokračující pandemii Hry 23. července skutečně začnou. "Otázkou není, jestli se olympijské hry uskuteční, ale jaké budou," prohlásil.

První Hry, které prožil v čele MOV, v roce 2014 v Soči poznamenal skandál s ruským státem řízeným dopingem. "To byl bezprecedentní útok na bezúhonnost olympijských her," řekl Bach, který v minulých letech čelil kritice za to, jak se MOV s aférou vypořádal. Například když nechal rozhodnutí o startu ruských reprezentantů na dalších Hrách na jednotlivých sportovních federacích. V Tokiu opět nesmí Rusové vystupovat pod svou vlajkou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články