Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Bach: Chceme levnější kandidaturu na OH, aby se mohlo přihlásit více měst

Punta del Este (Uruguay) – Levnější, efektivnější a dostupnější. Taková by v budoucnu podle představ předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha měla být kandidatura na pořádání olympijských her. Pracovní skupina MOV připravuje návrh možných změn. Bach doufá, že podklady budou hotové v květnu, aby se o nich mohlo diskutovat při červencové prezentaci kandidátských měst v Lausanne.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Alejandro Prieto

Šéfa světového olympismu o nutnosti změn přesvědčilo odstoupení Bostonu, Hamburku, Říma a Budapešti z boje o letní olympiádu v roce 2024. O tu se tak ucházejí jen Los Angeles a Paříž.

Olympijská kandidatura se podle Bacha stává prostředkem politického boje. "Musíme si uvědomit, že naše kandidátská procedura pro to dává argumenty, protože je příliš drahá a komplikovaná," uvedl v projevu na zasedání Panamerické sportovní organizace v Uruguayi.

Veřejnost nebývá nakloněna utrácení spousty peněz na kandidaturu s nejistým výsledkem. "Dnes jen těžko může starosta nebo jiná politická autorita přijít za svými lidmi a říct: 'Zkusme to znovu a možná vyhrajeme po utracení milionů za neúspěšnou kandidaturu.' Možná se to za pět nebo deset let změní, ale teď to možné není," připustil Bach.

Přišel proto čas na zjednodušení podmínek, které by mělo být využitelné již pro výběr hostitelského města zimních olympijských her v roce 2026. A to bez ohledu na to, že kterékoli z kandidátských měst pro rok 2024 by podle něj uspořádalo skvělou olympiádu. "Kdybychom takhle podléhali sebeuspokojení, tak bychom nebyli ve sportu," poznamenal.

Pořadatele olympijských her v roce 2024 MOV vybere v září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články