Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Austrálie chce pořádat olympijské hry v roce 2032, centrem má být Brisbane

Austrálie znovu pošilhává po pořadatelství olympijských her. A to dosti důrazně, neboť má už zajištěnu i politickou podporu. Podání oficiální kandidatury Brisbane na organizaci OH 2032 je tak velmi blízko.

zdroj: AP autor: Felipe Dana

"Kabinet plány odsouhlasil a posunul to na další úroveň," oznámila premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková. Projekt má podle ní i podporu australského premiéra Scotta Morrisona. Palaszczuková vyzdvihla, že by nebylo zapotřebí investovat do nových staveb.

"Oproti ostatním máme výhodu, protože 80 procent sportovišť je již vybudovaných. To znamená, že nemusíme stavět ohromné stadiony, které nebudeme potřebovat do budoucna," dodala Palaszczuková. Slavnostní zahájení her by mohlo být na kriketovém hřišti.

V Sydney se konala letní olympiáda před 19 lety, v Melbourne v roce 1956. Brisbane usilovalo o hry 1992, ale prohrálo s Barcelonou.

Organizátora OH 2032 bude Mezinárodní olympijský výbor volit za necelých šest let. O pořadatelství je velký zájem zejména v Asii: mezi uchazeči jsou Indonésie, Indie a hovoří se i o společném projektu Jižní a Severní Koreje, v Evropě pak Španělsko a Německo.

Příští letní hry budou za půl roku v Tokiu, ve čtyřletých cyklech pak následují Paříž a Los Angeles.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články