Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

ANALÝZA: Čeští šachisté porazili Írán a jsou na olympiádě osmí

Čeští šachisté mají na olympiádě v gruzínském Batumi zatím stoprocentní bilanci. Ve čtvrtém utkání mužský tým opět zvítězil. S mladou reprezentací Íránu vyhrál poměrem 2,5 – 1,5. Připsal si cennou výhru a udržel se tím ve vedoucí skupině družstev s plným počtem zápasových bodů. Ženy porazily Singapur hladce 4:0 a jsou dvanácté.

Český šachista Viktor Láznička
zdroj: Martin Petr

Reprezentace celkem 180 států hrají šachovou olympiádu v gruzínském Batumi. Naši muži jsou nasazení jako patnáctí, české ženy ve startovní listině najdete na 26. místě. To jsou ale jen suché papírové předpoklady, realita bývá na olympiádách často daleko barvitější a v jedenácti kolech nás čekají zajímavé boje.

Ve třetím utkání český mužský tým zvítězil 2,5 – 1,5 v infarktovém zápasu proti Chile. Ve čtvrtek proti naší reprezentaci nastoupil tým s průměrným věkem pouhých 18 let. Na první šachovnici ho vedl aktuální juniorský mistr světa Parham Maghsoodloo. Nehrající kapitán českého týmu Vlastimil Jansa to u snídaně před zápasem komentoval slovy: "Uvědomil jsem si, že ti naši soupeři jsou o 60 let mladší než já!"

Šachy ve své kolébce po zákazu opět získávají podporu

Šachy pocházejí z Persie, která se před zhruba tisíci lety rozkládala právě na území dnešního Íránu. Je proto trochu paradox, že v 80. letech 20. století byly šachy v Íránu zakázané. Podle tehdejšího vládce totiž odporovaly islámu. Naštěstí pro tamější šachisty se v roce 1988 podařilo situaci napravit. Vládce totiž změnil názor, a to dokonce tak moc, že se postupně realitou stal úplný opak. Šachy mají v současné době v Íránu obrovskou podporu, jak státní, tak od soukromých firem.

Jansa se rozhodl k odvážnému kroku, v české sestavě vynechal Davida Navaru, kterému se na začátku olympiády moc nedařilo. Na první šachovnici proti juniorskému mistru světa tak musela nastoupit naše dvojka, Viktor Láznička. Ten se vzpamatovával z drtivé porážky ve třetím kole proti Chile, kdy mu byl soupeřem Henriquez Villagra.

Láznička se ale dokázal zvednout a proti Íránu se stal hrdinou zápasu. Partie na druhé až čtvrté šachovnici skončily remízou, jemu se podařilo Parhama Maghsoodlooa porazit.

"Já jsem se popravdě docela bál před partií. Viděl jsem, jak kosí jednoho soupeře za druhým, naštěstí jsem viděl i některé partie, které prohrál, ty mně dodaly sebedůvěru a ve šlépějích těch, kteří ho porazili, jsem se pokusil jít," přiznal Láznička otevřeně v rozhovoru po partii.

Partie se mu podařila výborně, prorazil odvážným útokem na královském křídle (celý průběh najdete zde) a v závěru umačkal soupeře volnými pěšci:

Souboj Viktora Lázničky a Íránce Maghsoodloo
zdroj: Martin Petr

Přišel postup d-pěšce 59. d5 e3 60. d6 a černý se před hrozícím matem pěšcem na d7 musel vzdát. Díky tomu česká reprezentace porazila Írán nejtěsnějším rozdílem 2,5 – 1,5.

Ženská reprezentace ve třetím kole těsně prohrála s Itálií, ale ve čtvrtém kole si spravila chuť vítězstvím 4-0 proti Singapuru. V průběžném pořadí se české týmy nacházejí nad svým původním nasazením, muži jsou na 8. místě, a zároveň ve vedoucí skupině, a ženy jsou na 12. místě.

Páté kolo olympiády je na programu v pátek 28. září od 13:00. Muže čeká velmi silná reprezentace Číny a ženy nastoupí proti Austrálii. Online přenosy partií jsou k dispozici na oficiálních stránkách soutěže: http://batumi2018.fide.com/en

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články