Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Zlatý volant zůstává v rukou Jana Kopeckého

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký získal podesáté v kariéře Zlatý volant. Tradiční anketu, jejíž 41. ročník byl dnes vyhlášen v Praze, ovládl v kategorii rallye a navázal na loňský triumf. Nejvíce bodů v hlasování odborné poroty získal stejně jako před rokem evropský šampion v závodech tahačů Adam Lacko. Ocenění Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového jezdce obdržel premiérově plochodrážník Václav Milík.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"Pro mě je Zlatý volant nejprestižnější ocenění, které může závodník v Česku dostat, protože porota se skládá z odborných novinářů, kteří dění v motorsportu bedlivě sledují," uvedl Kopecký, jemuž nyní schází již jen dva triumfy, aby dotáhl rekordmana Tomáše Engeho.

"Beru to tak, že cenu dostáváme spolu s mým skvělým spolujezdcem Pavlem Dreslerem. V autě sedíme dva a na výsledku máme shodný podíl," dodal Kopecký.

Lacko vítězství v kategorii závodů na okruzích také obhájil a ocenění získal potřetí. "Mám velkou radost, protože po celoživotním snažení jsem konečně získal titul mistra Evropy v tahačích. Zlatý volant je tedy krásnou tečkou za úspěšnou sezonou," řekl Lacko.

Adam Lacko
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Mezi autokrosaři a rallyekrosaři získal Zlatý volant Petr Nikodém, kategorii závodů do vrchu ovládl Tomáš Vavřinec, mezi motokárovými jezdci byl nejlepší Patrik Hájek. Cenu Elišky Junkové pro nejlepší závodnici obdržela rallyeová jezdkyně Barbora Holická.

Hvězdami slavnostního galavečera byli bývalý britský pilot formule 1 David Coulthard a pětinásobný motocyklový mistr světa Mick Doohan z Austrálie. Oba získali speciální cenu pro osobnost světového motorsportu, kterou organizátoři udělili i německému závodníkovi Hansi Joachimu Stuckovi, ten se ale akce nakonec nezúčastnil.

Fanoušci prostřednictvím internetového hlasování rozhodli o tom, že sportovním automobilem roku je Subaru WRX STI a motoristickou událostí roku se stala zlínská Barum Czech rallye. V nové kategorii Počin roku v oblasti e-mobility a autonomního řízení zvítězila rychlodobíjecí stanicí pro elektromobily od firmy Siemens.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý volant nevyklouzl z Kopeckého rukou
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články