Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Zkrácené Mexiko vyhrál pošesté Ogier. Vede také mistrovství světa

Šesté vítězství v Mexické rallye získal Sébastien Ogier. Letošního triumfu se poprvé dočkal s toyotou. Rallye byla kvůli pandemii koronaviru zkrácena o závěrečnou etapu. Ogier nově vede pořadí mistrovství světa.

Sébastien Ogier na Mexické rallye
zdroj: Panoramic autor: LAVAdinho

V Mexiku byl Ogier nejrychlejší potřetí za sebou a pošesté celkově, čímž vyrovnal rekord krajana Sébastiena Loeba. Dohromady to bylo jeho 48. vítězství v kariéře.

Francouz zvítězil po 21 rychlostních zkouškách s téměř půlminutovým náskokem před úřadujícím světovým šampionem Ottem Tänakem z Estonska z týmu Hyundai, třetí skončil finský pilot Teemu Suninen s fordem.

Je nám líto, video expirovalo.
Mexickou rallye s přehledem opanoval Francouz Ogier

"Raději bych vybojoval první vítězství pro Toyotu za jiných okolností," řekl Ogier a vysvětlil, že se podle něj závod za současné kritické situace vůbec neměl jet. "Podle mě se tahle rallye neměla nikdy konat. Mám proto smíšené pocity. Nechtěl jsem jet, přesvědčili mě, abych to udělal, a já vyřídil svoji práci. Tady má ale přece přednost lidský život a doufám, že jsme našim přátelům v Mexiku nezpůsobili nějaké škody. To nejdůležitější teď je dostat se domů a být s rodinou," řekl Ogier.

V čele průběžného pořadí vystřídal Ogier britského týmového kolegu Elfyna Evanse, který skončil čtvrtý. Pořadatelé zkrátili rallye s ohledem na rychle se měnící situaci ve světě. Kvůli pandemii koronaviru zavádějí jednotlivé země přísná bezpečnostní opatření, k nimž patří i uzavírání hranic.

Vedení WRC se i proto rozhodlo umožnit účastníkům a zástupcům médií zrychlený návrat domů. Protože jezdci absolvovali alespoň 75 procent z celkového množství soutěžních kilometrů, udělovaly se plné body. Nedošlo ale na dodatečně hodnocenou power stage, která se měla jet. 

Mexická rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí po 2. etapě:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 2:47:47,6, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -27,8, 3. Suninen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta) -37,9, 4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:13,4, 5. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -2:20,5, 6. Tidemand, Barth (Švéd./Škoda Fabia R5) -10:29,3.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 12 závodů): 1. Ogier 62, 2. Evans 54, 3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) 42, 4. Rovanperä 40, 5. Tänak 38, 6. Suninen 26.

Pořadí týmů: 1. Toyota 110, 2. Hyundai 89, 3. M-Sport Ford 65.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články