Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Závody F1 štěpí Bahrajn. Velkou cenu provází demonstrace

Manáma – Rozhodnutí Automobilové federace (FIA) pořádat v Bahrajnu navzdory protivládním nepokojům závody formule 1 vyvolalo další demonstrace. Řada radikálů si myslí, že ostrovní stát v jižní části Perského zálivu má dost vnitřních problémů a měl by se místo pořádání nákladné akce soustředit na jejich řešení. Při poslední velké demonstraci lidé vyšli do ulic kvůli pohřbu jedné z obětí nepokojů a spojili akci s protestem proti definitivnímu svolení FIA ke konání bahrajnské VC v příštím týdnu.

Policejní hlídky v ulicích Bahrajnu
zdroj: ČT24

Při posledních potyčkách v ulicích, při kterých nechyběly vodní děla ani slzný plyn, pořádkové síly zranily 3 mladíky. Mezinárodní asociace však věří, že pořádání závodů proběhne bez komplikací. Všechny týmy se těší. Nic se tam neděje. Znám lidi, kteří tam bydlí, a je tam klid," uvedl šéf fomule 1 Bernie Ecclestone.

Minulý rok přitom byla velká cena kvůli násilným střetům zrušena. Bahrajn tak přišel nejen o půl miliardy dolarů, ale také o pověst bezpečné a stabilní země. Vládnoucí sunnitská královská rodina se teď snaží ukázat, že je všechno v pořádku. Demonstranti, kteří se rekrutují hlavně z řad většinových šíitů, si to ale evidentně nemyslí. "Naše země není připravená hostit formuli jedna. Nejdřív si musíme vyřešit vlastní problémy. Lidé v Bahrajnu chtějí svá práva a vláda musí toto volání vyslyšet," tvrdí Mohamed Fadel.

Z tábora příznivcům vlády naopak přichází hlasy o dobrém ekonomickém rozhodnutí, které zemi přinese další finance i prestiž. Obavy o bezpečnost na sobě nedávají znát ani někteří jezdci, kteří museli tento víkend po příletu do Šanghaje odpovídat na takové dotazy médií. "Já tam pojedu úplně v pohodě. Jsem si jistý, že tam udělají všechno pro to, abychom neměli žádné problémy," řekl například Michael Schumacher. "Já naprosto důvěřuji FIA," konstatoval Jenson Button.

Pořadatelé čtvrtého závodu sezony opakovaně ujišťují, že bezpečnost při letošním ročníku bude zajištěna. Zvěsti o hrozícím zrušení závodu kvůli protivládním protestům označili za poplašné zprávy a nedorozumění. Ani příznivci opozice neplánují pořádání velké ceny narušit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články