Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Zarco v Austrálii vyhrál poprvé v MotoGP. Kvalifikace v Moto2 nevyšla Salačovi

Ze svého prvního vítězství v MotoGP se v Austrálii raduje Francouz Johann Zarco. V tamní Velké ceně porazil druhého Francesca Bagnaia, který vede průběžné pořadí seriálu. Italský závodník má momentálně náskok sedmadvaceti bodů. Kategorie Moto2 měla na programu teprve kvalifikaci, v níž Filip Salač skončil až osmnáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Zarco vyhrál svou první Velkou cenu kubatury MotoGP

Organizátoři přesunuli závod z neděle na dnešek kvůli špatné předpovědi počasí. Zbývající kubatury Moto2 s Filipem Salačem i Moto3 zůstaly v nedělním programu a český jezdec do Velké ceny odstartuje až ze šesté řady. V kvalifikaci skončil osmnáctý, když na nejrychlejšího Španěla Fermína Aldeguera ztratil 1,74 sekundy. 

Zarco v posledním kole předjel stájového kolegu Španěla Jorgeho Martína, který díky traťovému rekordu vybojoval pole position a po celý závod jasně vedl. V posledních třech kolech ale začal ztrácet a nakonec skončil až pátý.

Kromě Zarca s Bagnaiou jej předjeli ještě třetí Ital Fabio Di Giannantonio a čtvrtý Brad Binder z JAR. Martínova průběžná ztráta na vedoucího Bagnaiu tak čtyři závody před koncem šampionátu ještě narostla.

"Povedl se mi start a na začátku jsem musel bojovat, pak jsem byl celkem rychlý. Šetřil jsem pneumatiky, a když jsem zkusil zaútočit, překvapilo mne, jak se Martín propadá. Věděl jsem, že to mohu dokázat," řekl Zarco, který se dočkal premiérového vítězství v MotoGP po téměř sedmi letech. "Po tolika letech jsem konečně vyhrál, musím si to užít," dodal třiatřicetiletý jezdec.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa silničních motocyklů:

MotoGP: 1. Zarco (Fr./Ducati) 40:39,446, 2. Bagnaia (It./Ducati) -0,201, 3. Di Giannantonio (It./Ducati) -0,477, 4. B. Binder (JAR/KTM) -0,816, 5. Martín (Šp./Ducati) -1,008, 6. Bezzecchi (It./Ducati) -8,827.

Průběžné pořadí MS (po 16 z 20 závodů): 1. Bagnaia 366, 2. Martín 339, 3. Bezzecchi 293, 4. B. Binder 224, 5. Zarco 187, 6. A. Espargaró (Šp./Aprilia) 185.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články