Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Žádná termínová kolize a přetlak hvězd. Jubilejní Zlatá přilba se bude pořádně blyštit

Greg Hancock, Nicki Pedersen či Emil Sajfutdinov. Taková hvězdná jména figurují v předběžné startovní listině Zlaté přilby. Jubilejní 70. ročník slavného závodu táhne. Na startu nesmí chybět ani nejlepší český plochodrážník posledních let Václav Milík, jemuž se podařilo loni jako prvnímu českému jezdci po 21 letech tradiční podnik vyhrát.

Václav Milík
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Diváci na oválu svítkovského stadionu budou moci vidět více než polovinu z patnáctky stabilních účastníků prestižního seriálu Grand Prix mistrovství světa. Pokud vše dobře dopadne, dorazí na východ Čech dokonce jedenáct těchto jezdců včetně kompletního prvního kvarteta průběžného celkového pořadí, jemuž vévodí Brit Tai Woffinden před Poláky Bartoszem Zmarzlikem a Maciejem Janowským a Švédem Fredrikem Lindgrenem.

Šest jezdců si už v minulosti mohlo dát jedinečnou trofej na hlavu - před Milíkem se poštěstilo vyhrát závod rovněž Dánům Hansi Andersenovi (2008) a Pedersenovi (2010), Švédovi Andreasi Jonssonovi (2007), Chorvatu Juricovi Pavlicovi (2015) či Rusu Sajfutdinovovi (2016).

"Dlouho se to nestalo, že bychom tam neměli žádnou termínovou kolizi a nejela se polská liga nebo britský šampionát. Všichni závodníci už věděli, že mají volno. Škoda jen barážového závodu v Polsku, kde pojede další jezdec z Grand Prix Polák Patryk Dudek," uvedl předseda AMK Zlatá přilba Evžen Erban.

Zájem o start v jubilejním ročníku je ze strany jezdců obrovský. "Můžeme si díky tomu jezdce vybírat. Na prozatím volné tři pozice jsou ve hře Jason Doyle, Tai Woffinden a Bartosz Zmarzlik, přičemž s posledními dvěma jsem mluvil teď během víkendu v Kršku. Od Zmarzlika mám příslib, že pojede, věřím, že kontrakt podepíše i Woffinden, ale kdyby ne, měli bychom je určitě kým nahradit," ujistil Erban.

Nepojedou Franc, Štichauer a možná ani Kůs

Z Čechů se chystají na závod vedle Milíka například také Eduard Krčmář nebo Matěj Kůs, který se ale zranil při závodech v Británii a jeho start je nejistý. O závod přijdou dva závodníci tuzemské špičky Josef Franc a Hynek Štichauer, kteří se kvalifikovali do finále MS na dlouhé dráze.

Milík věří, že i přes velmi nevyrovnané výsledky v dosavadním průběhu sezony může pomýšlet na úspěšnou obhajobu. "Bylo by to super a dám do toho všechno, ale je jasné, že to bude hodně těžké. Závodit v šesti je každopádně něco úplně jiného - takový Maciej Janowski je z toho ještě doteď unešený," prozradil na svého dobrého kamaráda Milík.

Prodloužený závodní víkend otevře již v pátek závěrečné finále MS jezdců do 21 let, v sobotu je na programu 44. ročník Zlaté stuhy juniorů, v neděli po poledni začne hlavní závod. "Je skvělé, že kromě Zlaté přilby vydržel tak dlouhou dobu i juniorský závod. Různé asociace se snažily o něco podobného, ale vydržely dva tři roky," podotkl Erban.

Přijedou i legendy

U příležitosti kulatého jubilea Zlaté přilby pozvali organizátoři do Pardubic žijící vítěze, mezi nimiž jsou Ole Olsen, Ove Fundin, Hans Nielsen, Erik Gundersen, Jeremy Doncaster či Oldřich Klaudinger, jenž je posledním žijícím vítězem Zlaté přilby z dob, kdy se jezdila ještě na trávě. Klaudinger vyhrál v roce 1961.

Připomínkou dlouhé historie závodu bude i trofej, takřka dva kilogramy vážící přilba. "Je stejná jako při prvním ročníku, jen s tím rozdílem, že tehdy tam bylo napsané Československo, teď tam bude nápis Česká republika," přiblížil zlatník Pavel Lejhanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články