Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Začal v Assenu z osmé řady, dojel pátý. Chtěl jsem ale bramboru, říká Kornfeil

Poradil si s osmnácti jezdci. Kdoví, jaké umístění by obsadil Jakub Kornfeil v závodě třídy Moto3 mistrovství světa silniničních motocyklů nebýt penalizace z pátečního tréninku. Do závodu po přičtení trestných dvanácti míst v kvalifikaci odstartoval z 23. pozice. V Nizozemsku však obsadil po skvělé jízdě páté místo. Jde o jeho letošní maximum. "Jel jsem si prostě to svoje," prohlásil Kornfeil po závodě v Assenu. 

Jakub Kornfeil při závodě v Assenu
zdroj: Automotodrom Brno autor: Lukáš Ston

Do průběžného pořadí šampionátu si připsal jedenáct bodů a poskočil na celkové osmé místo. Mohl však mít ještě o dva body více. V posledním kole těsně před cílem jej předjel Španěl Jaume Masiá, proto cítil Kornfeil i lehké zklamání. "Mrzí mě to, chtěl jsem bramboru. Ale zase si říkám, mohl jsem v naší skupince skončit třeba třetí nebo čtvrtý, což by bylo mnohem horší. Jsem rád, že jsem udržel páté místo," povídal jezdec stáje Redox PrüstelGP.

Jeho skupina bojovala o šesté místo, ale dvou po pádech na pětičlenném čele závodu, se přiblížila pozici těsně pod podiem. V závěru však prožil kyjovský rodák nepříjemný moment. "Věděl jsem, že když najedu na nekonečnou rovinku zezadu, asi ve skupince nevyhraju. Bohužel v nejrychlejší zatáčce před cílem, před šikanou, jsem dostal highsider. Ustál jsem to, ale proto jsem ztratil asi pět deset kilometrů v hodině. Potom mně to tam Masiá poslal na brzdy," popsal chybu pětadvacetiletý závodník.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil si po stíhací jízdě dojel v Assenu pro páté místo

Velká cena Nizozemska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Assenu:

Moto3: 1. Martín 37:56,485, 2. Canet (oba Šp./Honda) -0,665, 3. Bastianini (It./Honda) -0,718, 4. Masiá (Šp./KTM) -10,842, 5. Kornfeil (ČR/KTM) -10,953, 6. Dalla Porta (It./Honda) -11,321.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 19 závodů): 1. Martín 105, 2. Bezzecchi (It./KTM) 103, 3. Di Giannantonio (It./Honda) 91, 4. Bastianini 84, 5. Canet 81, 6. Rodrigo (Arg./KTM) 65, ...8. Kornfeil 52.

V závodě se rychle z 23. místa se propracoval dopředu, dlouho skupině o sedmi jezdcích vévodil. "Během celého víkendu jsme měli ohromnou rychlost, už v trénincích. Věděl jsem, že když to využiju i v závodě, zajedu dobrý výsledek. Problém byl jen ten, že se pole začalo trhat strašně rychle. Zasekl jsem v prvních třech kolech. Ale jezdci v skupině nejeli tak rychle jako já," uvedl Kornfeil.

Klíčový faktor v Assenu? Výjezdy zatáček

Trať v Assenu je rychlá a záleží na výjezdech ze zatáček, které se českému jezdci dařily. "Když nevyjedete zatáčky rychle, celou rovinku jedete pomalu. Snažil jsem se vždy radši dřív začít brzdit a soustředil jsem se na výjezd. Jde o klíčový faktor na této trati, aby vás rychlé Hondy nepředjely," upozornil Kornfeil.

Jeho týmový kolega Marco Bezzecchi ztratil vedoucí postavení v pořadí šampionátu. V posledním kole spadl. Z vítězství se nakonec radoval Španěl Jorge Martín a třídu Moto3 vede o dva body. "U nás je to naprd. V Barceloně dojel Bezzechi na podiu, já dostal penalizaci. Nikdy to není, že oba jezdci skončí jak si tým představuje. Škoda, věřím, že třeba už na Sachsenringu to prolomíme a oba závodníci se umístí třeba v první pětce," doufá Kornfeil. 

V napínavém závodě Moto2 zvítězil Ital Francesco Bagnaia o necelé dvě vteřiny před Francouzem Fabiem Quartararem. Třetí skončil Španěl Álex Márquez, bratr hvězdného Marca, lídra kategorie MotoGP. Bagnaia vede i celkové pořadí.

Moto2: 1. Bagnaia (It./Kalex) 39:30,436, 2. Quartararo (Fr./Speed Up) -1,748, 3. Á. Márquez (Šp./Kalex) -2,179, 4. Schrötter (Něm./Kalex) -4,094, 5. Mir (Šp./Kalex) -4,342, 6. Oliveira -5,230.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 19 závodů): 1. Bagnaia 144, 2. Oliveira 128, 3. Á. Márquez 110, 4. Baldassarri (It./Kalex) 93, 5. Mir 75, 6. Vierge (Šp./Kalex) 70.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články