Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Za smrt diváka při závodech v Ostravě padly podmínky

Ostrava - Organizátoři loňského automobilového závodu Memoriál Miroslava Fajkuse, při kterých jeden divák zemřel a druhý se vážně zranil, dostali od ostravského okresního soudu podmínku. Řediteli závodu Adolfu Fešárkovi uložil soud za obecné ohrožení 18 měsíců podmíněně a traťovému komisaři Josefu Klanicovi, který měl na starost bezpečnost diváků, 15 měsíců podmíněně. Rozsudek je zatím nepravomocný, oba muži i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Je to zatím nejpřísnější ortel za nehodu při automobilovém závodě - podobných se přitom za poslední dva roky stalo několik. 

Zkušební dobu soud u obou stanovil na tři roky. Po stejně dlouhou dobu nesmějí oba odsouzení působit ve funkcích, které jsou spojeny s pořádáním automobilových závodů.

Podmíněné tresty soudce vysvětlil především tím, že šlo o nedbalostní trestný čin. Navíc přihlédl i k tomu, že oba souzení byli dosud netrestaní a vedli řádný život. Soudce naopak ve zdůvodnění poukázal na to, že Fešárek a Klanica nejsou jedinými viníky tragické nehody. "Podivuji se nad tím, že na lavici obžalovaných neusedli i další lidé," řekl. Podle něj jedním z viníků je například Miroslav Neznal, který na závodech byl jako sportovní komisař. "Prohlížel trať. Kdyby to udělal, jak měl, odhalil by nedostatky a mohl závod zakázat," řekl soudce.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Aleše Gongola

Dodal také, že hlavní líčení navíc odhalilo velké nedostatky ve vedení Federace automobilového sportu ČR. Soudce během procesu uvedl, že i oblastní sdružení zahrádkářů jsou lépe řízena. Prezident Autoklubu Roman Ječmínek ale s paušální kritikou nesouhlasí: "Šmahem odmítnout práci několika tisíců činovníků, to jsou silná slova a myslím, že pan soudce měl být v tom komentáři výrazně opatrnější."

Tragická nehoda se stala loni 11. října. Do přihlížejících lidí narazil šestnáctiletý závodník poté, co dostal na uzavřeném okruhu v Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiašedesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do nemocnice, kde týž večer zemřel. O 12 let mladší divák utrpěl těžká zranění hlavy a páteře, ze kterých se zotavoval půl roku. Třetí divák vyvázl s lehkým zraněním.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články