Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Za nehody mohou zřejmě úlomky na trati, hájí se Pirelli po sérii defektů v Baku

Za defekty Lance Strolla a Maxe Verstappena ve Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1 mohou podle šéfa pneumatikářské firmy Pirelli Maria Isoly pravděpodobně úlomky na trati. Nasvědčuje tomu to, že ani jeden z jezdců nehlásil před svou nehodou komplikace na voze, a také fakt, že šlo o poškození levých zadních gum, které jsou na okruhu v Baku nejméně zatěžované. Zatímco Stroll odstoupil ze čtvrté příčky, Verstappen přišel po nehodě čtyři kola před koncem o vítězství, kterým mohl zvýšit vedení v šampionátu.

Max Verstappen
zdroj: ČTK/ZUMA autor: James Gasperotti

"Myslím, že mohu vyloučit selhání pneumatik v důsledku jejich opotřebení. Levá zadní guma není v Baku tou nejvíc namáhanou pneumatikou, pravá je na tom hůře. Nerad bych tedy dělal předčasné závěry, ale zdá se, že šlo o rozříznutí pláště nějakým úlomkem," prohlásil na webu F1 Isola.

"Jiná auta se stejným počtem kol potíže neměla a důležité rovněž je, že týmy neměly před defektem žádné varovné náznaky, jako jsou vibrace. Nevypadá to, že by u pneumatik bylo něco špatně," doplnil Isola.

Na to, že trať v Baku nebyla ve všech místech v pořádku, poukazoval po závodě i Charles Leclerc z Ferrari, který se musel v úvodu vyhýbat spadlé větvi.

Je nám líto, video expirovalo.
GP Azerbájdžánu formule 1 vyhrál Pérez

Jak Stroll, tak Verstappen navíc havarovali v podobném místě na cílové rovince, což podle Isoly vede ke domněnce, že nizozemský pilot Red Bullu mohl doplatit na špatně odklizené trosky z předchozí nehody svého soupeře.

"Mohlo to tak být. Ani u Lance se nedá vyloučit, že tam předtím na trati něco bylo," řekl Isola a poukázal na tři roky starou nehodu Valtteriho Bottase, který dostal rovněž náhlý defekt poté, co najel na úlomek.

Pirelli si nicméně po Verstappenově nehodě a následném přerušení závodu dvě kola před koncem všimlo, že podobné potíže hrozily i úřadujícímu šampionovi Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu.

I on měl podle Isoly pneumatiku naříznutou, a kdyby po červených vlajkách nenastala pauza a výměna gum, mohla Brita potkat stejná nehoda jako Verstappena a Strolla.

"Našli jsme řez na vnitřní straně levé zadní pneumatiky, na které Hamilton absolvoval stejný úsek jako Verstappen. Byl celkem hluboký a rozsáhlý šest až sedm centimetrů. Nezasáhl však konstrukci, takže pneumatika nadále držela pohromadě. Díky červené vlajce, zastávce v boxech a výměně gum jsme tento defekt objevili," dodal Isola.

Všechny pneumatiky budou dopraveny do milánské laboratoře ke zkoumání a Pirelli bude rovněž prohlížet dostupné fotografie, televizní záběry nebo záznamy telemetrie. Defekty chce vyjasnit do příští Velké ceny Francie, která se koná 20. června.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články