Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Webber vyhrál v Německu svou první Velkou cenu F1 v kariéře

Nürburgring (Německo) - Australan Mark Webber dnes vybojoval ve Velké ceně Německa své první vítězství v kariéře ve formuli jedna. Vozy týmu Red Bull si připsaly po triumfu v Silverstonu druhý double v řadě, výhru Webbera podtrhl druhým místem Němec Sebastian Vettel. Vedení v seriálu mistrovství světa po devátém závodě s přehledem udržel pátou pozicí Brit Jenson Button z týmu Brawn GP. Mírné zlepšení v jedné z nejhorších sezon v historii zaznamenaly monoposty Ferrari, neboť na třetím místě dojel Brazilec Felipe Massa a zaznamenal pro tým první stupně vítězů sezony.

Button má v čele šampionátu osm závodů před koncem náskok 21 bodů, Vettel se dostal na druhé místo se ziskem 47 bodů, o bod a půl za ním je Webber. Dosud druhý v celkovém pořadí Brazilec Rubens Barrichello ze stáje Brawn GP klesl na průběžné čtvrté místo se 44 body.

Systém sběru kinetické energie zvaný KERS na startu výrazně pomohl vozům Ferrari a McLaren. Všechna čtyři auta se řítila po rovince do první zatáčky kolem soupeřů, až to Hamilton přehnal, vyjel po defektu z trati a závod pro něj po výměně kola a návratu na trať na poslední místo skončil. Kovalainen se sice posunul ze šestého místa na třetí, ale pak se propadl. Massa poskočil z osmého místa na čtvrté a položil základ úspěchu.

Webber musel za trest projet boxovou uličkou

Svou první pole position v kariéře nedokázal využít k vedení Webber, s nímž měl Hamilton po startu kontakt a dostal defekt. Webberův vůz předjel na startu druhý Barrichello, souboj navíc posoudili komisaři jako nefér ze strany Australana a potrestali ho ještě v průběhu závodu průjezdem boxovou uličkou. Vedoucí muž seriálu Button se na startu propadl a měl problémy se propracovávat dopředu.

Barrichello vsadil na taktiku dvou zastávek v boxech a vyplácelo se mu to. Zatímco ostatní jezdili tankovat a měnit pneumatiky, on v čele ujížděl a získával náskok. Výborně jezdil domácí Adrian Sutil z týmu Force India, ale po svém prvním návratu z boxů se dostal do kolize s ferrari Fina Kimiho Räikkönena, bývalého mistra světa, a musel do garáže znovu.

Přestože Webber dostal za kolizi na startu trest, dokázal se jako jediný Barrichellovi přiblížit a jakmile Brazilec zajel po 32. kolech do boxů, stanul opět v čele. A hlavně byl výrazně rychlejší než soupeř, kterého navíc přibrzdily technické problémy při tankování, kvůli nimž musel do boxů nečekaně znovu a vypadl z boje o vítězství. V té době, v 35. okruhu, opustil trať také Räikkönen, jehož rovněž zradila technika.

Webber jezdil rychlejší kola než všichni ostatní, získal náskok až 22 sekund a možná i proto lehce dvacet kol před cílem zvolnil. Za ním totiž jezdil stájový kolega Sebastian Vettel z Německa. Oba si prohodili místa jen na chvíli, než naposledy natankovali. Webber potom už bez problémů dojel závod až do konce a životní úspěch si připsal ve dvaatřiceti letech po 130 závodech v kariéře.

Velká cena Německa vozů formule 1:

1. Webber (Austr./Red Bull) 1:36:43,310 (prům. rychlost: 191,598 km/h), 2. Vettel (Něm./Red Bull) -9,252, 3. Massa (Braz./Ferrari) -15,906, 4. Rosberg (Něm./Williams) -21,099, 5. Button (Brit./Brawn GP) -23,609, 6. Barrichello (Braz./Brawn GP) -24,468, 7. Alonso (Šp./Renault) -24,888, 8. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) -58,692, 9. Glock (Něm./Toyota) -1:01,457, 10. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) -1:01,925.

Pořadí MS (po 9 ze 17 závodů): 1. Button 68 b., 2. Vettel 47, 3. Webber 45,5, 4. Barrichello 44, 5. Massa 22, 6. Trulli (It./Toyota) 21,5, 7. Rosberg 20,5, 8. Glock 13, 9. Alonso 13, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) 10.

Pohár konstruktérů: 1. Brawn GP 112, 2. Red Bull 92,5, 3. Toyota 34,5, 4. Ferrari 32, 5. Williams 20,5, 6. McLaren-Mercedes 14, 7. Renault 13, 8. BMW-Sauber 8, 9. Toro Rosso 5.

Mark Webber
zdroj: thef-1blog.com autor: thef-1blog.com/
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články