Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vůbec jsem nepřemýšlel o tom, že bych Despresovi nepomohl, říká držitel ceny fair play Prokop

Místo vylepšení nejlepšího výsledku na Dakaru pomohl soupeři. Za své gesto v předposlední etapě Rallye Dakar 2019 byl automobilový jezdec Martin Prokop oceněn. Český olympijský výbor mu udělil jednu z hlavních cen Českého klubu fair play.

"Byl to velký moment, blížil se konec závodu a už se začaly rozdávat výsledky. Na Dakaru nad tím prvních deset dní nemá cenu přemýšlet. Blížil se konec a výsledky už začaly být trošku jasné. Věděli jsme, že pomáháme soupeři, který je o místo před námi, ale za mě je to neměnné. Myslím si, že to byl správný automatický počin, který vyvolal i spoustu negativních emocí, ale bylo to přirozené rozhodnutí," řekl Prokop.

Sedmatřicetiletý závodník se v závěru rallye rozhodl pomoct Francouzi Cyrilu Despresovi, pětinásobnému vítězi legendární soutěže, jehož buggyna skončila v dunách na boku. Přestože se tím Prokop připravil o možný posun na páté místo, nelituje toho.

"Myslím si, že k takovému chování musíš dospět. Závodím dvacet let, viděl jsem spoustu věcí, úspěchů, neúspěchů, různých příběhů a už se umím nad některé věci povznést. Tohle je věc, ke které část sportovců dospěje, a je jedno, ve které disciplíně. Že ví, že výsledek není vždy úplně vše a je tam spousta dalších aspektů, které by měl sportovec ovládat. Udělal bych to určitě stejně," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokop o ceně fair play a pomoci Despresovi ve Sportovních zprávách

Zkušený rallyeový jezdec soupeři pomohl i přesto, že to mezi elitou v dálkových soutěžích není běžné. V minulosti několikrát uvedl, že závodníci v top 20 si vzájemně nepomáhají. Sám to zažil.

"Pořád si myslím, že v momentě, kdy kluci pojedou o výsledek, tak nezastaví. V momentě, kdy to bude nejlepší jezdec a bude mít ztracený výsledek, věřím, že ano. Je to ale hodně individuální a záleží to na vyzrálosti jezdců. Ani věk nemusí být znakem vyzrálosti. Někteří mají ega postavená tak, že nekoukají doleva doprava. Je mi ale jedno, jak to dělají ostatní, já se chovám, jak se chovám," řekl.

Ocenění od ČOV jej potěšilo, nespojuje jej ale výhradně s motorsportem. "Je to o sportu jako takovém. O tom, jak to sportovec cítí. Jak se chovají mezi sebou. Velmi si vážím, že akci (Rallye Dakar) sledují i tak prestižní organizace, jako je ČOV, a potěšilo mě to. Je vidět, že i takové malé gesto dokáže někoho oslovit a zaujmout," uvedl Prokop.

V současnosti se již chystá na další ročník Dakaru. V září se představil na závodech Světového poháru v cross country v Polsku, kde dojel osmý. O lepší výsledek jej připravily problémy s poškozeným motorem.

"Je to zvláštní sezona pro všechny. Konečně jsme měli po pauze od minulého Dakaru závod a zase jsme mohli zažít adrenalin a závodní duch, který při testování není. Úplně se to nepovedlo, utopili jsme motor a celkový výsledek nebyl dobrý. Dílčí byl ale fajn, rychlost tam byla," řekl Prokop.

Radost mu udělal fakt, že dlouhá pauza se na něm neprojevila. "Více se těším, mám elán a odpočinul jsem si. Spíše mi pauza prospěla a užil jsem si ji," uvedl.

V příštích měsících se představí v závodu rallyeového mistrovství světa na Sardinii, kvůli čemuž ale přijde o start na cross country v Andalusii. "Teď čekáme, zda se potvrdí, nebo zruší závod v Abú Dhabí koncem listopadu. Kdyby se jelo, bylo to fajn. V opačném případě budeme mít trošku problém, protože potřebujeme najet spoustu kilometrů s novými komponenty na autě a úplně nemáme moc možností kde. U nás začne brzy být škaredě a na blátě nemá smysl jezdit," dodal Prokop.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články