Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Vše vycházelo, ale pak jsem začal přemýšlet, litoval havárie Cais

Až osm kilometrů před cílem Barum rallye přišel dvaadvacetiletý Erik Cais o vítězství. Mladý pilot dlouho vedl před Janem Kopeckým, v závěrečném měřeném testu ale převrátil svůj ford. Opatrnost se mi vymstila, shrnul to Cais po závodě.

Erik Cais
zdroj: ČTK/ZUMA/Dppi autor: Gregory Lenormand

"Byl jsem zvyklý na poslední zkoušce maximálně zatnout síly, bojovat. Díky tomu se mi také podařilo posunout se celkovým pořadím nahoru. Teď jsem ale potřeboval se hlavně dostat do cíle, pouze. To bylo pro mě dvakrát těžší. Je možné, že ta chybka pramenila také z tohoto," komentoval rozhodující momenty Cais, který měl před závěrečnou erzetou náskok 20 sekund. Stačilo mu tak jen bezpečně dojet do cíle. "Byl jsem ve své zóně, měl jsem skvěle nastavené auto, vše vycházelo. Před úplným koncem jsem ale začal trochu přemýšlet," uvedl.

Bezprostředně po nehodě se omlouval spolujezdkyni Jindřišce Žákové a poté i dalším členům týmu. "Chtěla vyhrát stejně jako já. Po vystoupení z vozu jsme si oba poplakali. Měl jsem ohromný vztek sám na sebe. Tým, naši partneři, rodina a diváci mě neskutečně podrželi. Moc jim za to děkuji," řekl Cais, který už třetím rokem startuje hlavně v rallye zařazených do mistrovství Evropy. V Česku závodí jen příležitostně.

Podle mezičasů byl i v poslední rychlostní zkoušce rychlejší než nakonec vítězný Kopecký, Cais však podle svých slov jel opatrně. "Možná více, než jsem měl, což se vymstilo. Mnoho lidí si bude myslet, že jsem jel na zkoušce moc rychle, proto došlo k havárii. Jenže já myslím, že to bylo naopak. Byla to pro mě ohromná zkušenost, která mě pro budoucnost posílí," věří člen týmu Orsák Rallysport, kterého hned po závodě podpořila řada jezdců.

Přestože se mu z neděle na pondělí moc dobře nespalo, již druhý den Cais opět usedl do závodního vozu. "Absolvoval jsem kratičký test, najel jenom pár kilometrů. Šlo o to, abych neměl nějaký psychický blok po té ráně. To určitě nehrozí. Udělal jsem jezdeckou chybu, za kterou jsem zaplatil," řekl Cais, kterého v polovině září čeká podnik evropského šampionátu na Azorských ostrovech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články