Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vršeckého tahač vydržel, napodruhé překonal tři rekordy

Drážďany – Českému jezdci závodních tahačů Davidu Vršeckému se napodruhé podařilo překonat hned tři světové rychlostní rekordy na 100 kilometrů, sto mil i v hodinovce. Mistr Evropy tak dnes na zkušebním okruhu Dekra poblíž Drážďan napravil úterní neúspěšné pokusy na nedaleké trati Lausitzring. Pětatřicetiletý roudnický jezdec překonal dosavadní maxima na voze českého týmu Buggyra.

Vršecký byl už před dnešním pokusem držitelem světového rychlostního rekordu a na kilometr s pevným startem. Nové tři zápisy ještě podléhají schválení příslušné komise Mezinárodní automobilové federace FIA, pak teprve bude možné je označit za platný světový rekord. Dnešní pokusy nebyly přístupné veřejnosti.

Vršecký svůj první pokus odstartoval dnes ve 12:12 a nejprve zajel stokilometrovou trať, kterou projel rychlostí 177,341 km/h a překonal dosavadní rekord o téměř devět kilometrů. Později po výměně pneumatik odstartoval druhý pokus, během kterého na 100 mil dosáhl ještě vyšší průměrné rychlosti 178,568 km/h a při stejné jízdě mu byla změřena i ujetá vzdálenost během hodiny (178,986).

Cestou k rekordům byla změna dráhy

Zatímco v úterý zhatily rekordní pokus pneumatiky, dnes se dokázal tým podobným potížím vyhnout. Povedlo se to především díky změně dráhy. "Jde o ovál s větším klopením zatáček, na pneumatiky proto není takový tlak a nehrozí tak silné opotřebení," vysvětlil Kalivoda a připomněl úterní pokus, při kterém i nejlepší pneumatiky určené pro závodní truckové speciály praskaly.

Vršecký byl po ataku šťastný, ale nesmírně unavený. "Najeli jsme dnes celkem asi 300 kilometrů, hlava se mi z toho hluku asi rozskočí a nejvíc ze všeho se těším na pořádný spánek. Ale je fajn, že se nám podařilo překonat další metu a navíc si potvrdit, že nově zrekonstruovaný motor je neobyčejně odolný," podotkl Vršecký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články