Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vozy Brawnu, Williamsu a Toyoty jsou regulérní, rozhodl soud

Paříž - Odvolací soud Mezinárodní automobilové federace FIA v Paříži rozhodl o tom, že vozy stájí Brawn GP, Williams a Toyota neporušují svým designem, konkrétně specifickou konstrukcí zadních difuzorů, pravidla. Výsledky Velkých cen Austrálie a Malajsie tak zůstaly v platnosti. Soud FIA po úterním osmihodinovém výslechu všech stran zamítl protest, který podaly už před úvodním závodem sezony týmy Ferrari, Renault, Red Bull a BMW-Sauber.

Protestující týmy nesouhlasily s rozhodnutím traťových komisařů v Melbourne, kteří pustili monoposty s upravenými zadními difuzory na start. "Na základě vyslechnutých argumentů a předchozích faktů soud rozhodl, že komisaři jednali správně. Vozy splňovaly platná pravidla," uvedla FIA v oficiálním vyjádření.

Již v úterý zúčastněné strany označovaly tento výsledek jako pravděpodobnější vyústění celé kauzy. "Byl jsem přesvědčen o tom, že odvolací soud dospěje k tomuto rozhodnutí, a jsem proto spokojen. Nikdy jsme nepochybovali o tom, že by naše auto nevyhovovalo pravidlům," nechal se slyšet šéf Toyoty Tadaši Jamašina.

V čele šampionátu tak definitivně zůstává Brit Jenson Button s brawnem, jenž má na kontě po triumfech v Austrálii a Malajsii 15 bodů. Spolu se svým týmovým kolegou Barrichellem je Button rovněž největším favoritem na vítězství ve víkendové Velké ceně Číny. Ostatní týmy v čele s Ferrari nyní budou zřejmě horečně pracovat na úpravě difuzorů, které svými aerodynamickými vlastnostmi údajně zlepšují čas na jedno kolo až o půl vteřiny.

Difuzor vozů formule 1
zdroj: AFP/ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články