Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

VIDEO: Kvalifikaci v Maďarsku vyhrál Alonso, Massa skončil v nemocnici

Budapešť – Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1, již nečekaně vyhrál Fernando Alonso s renaultem, poznamenala nehoda Felipeho Massy z týmu Ferrari. V závěru druhé části ho do hlavy zasáhla pružina odpadlá z vozu Rubense Barrichella. Červený Massův monopost poté ve dvousetkilometrové rychlosti narazil do zdi z pneumatik. Závěrečná kvalifikace tak – již bez loňského vicemistra světa – pokračovala až poté, co Massu odvezla sanitka. Brazilský závodník podle všeho ztratil vědomí po střetu s předmětem a další události nemohl ovlivnit. Podle informací Mezinárodní automobilové federace (FIA) je Massův stav stabilizovaný. Utrpěl ovšem zlomeninu lebeční kosti nad levým okem, tržnou ránu na čele a otřes mozku, podrobí se operaci a zůstane na pozorování na jednotce intenzivní péče. Do nedělního závodu tak nezasáhne.

Po Massově nehodě se závěrečná část kvalifikace dojela poněkud mírnějším tempem. Konečné Alonsovo vítězství nebylo příliš očekávané, mistr světa z let 2005 a 2006 totiž v letošním mistrovství figuruje až na deváté příčce. Jeho týmový kolega Piquet navíc skončil až patnáctý.

Alonso vyhrál v Maďarsku svoji první letošní kvalifikaci

Za ním se ale seřadili jedni z uchazečů o titul – Sebastian Vettel a Mark Webber (oba z týmu Red Bull). Ze čtvrtého místa odstartuje úřadující šampion Lewis Hamilton (McLaren). Lídr letošního šampionátu Jenson Button se kvalifikoval osmý. Za Alonsem, oběma redbully a Hamiltonem odstartují na Hungaroringu Rosberg (Williams), Kovalainen (McLaren), Räikkönen (Ferrari), Button a Nakajima (Williams). Desáté místo patřilo po kvalifikaci Massovi. Podle šéfa týmu Ferrari Stefana Domenicaliho zřejmě Massa v neděli závod nepojede, takže všichni další jezdci se posunou o jednu příčku vpřed.

Z první části kvalifikace se nedostala obě BMW, Heidfeld skončil šestnáctý, Kubica dokonce až na předposledním devatenáctém místě. Z poslední pozice odstartuje zítra nováček šampionátu Alguersuari (Toro Rosso), který po technických problémech zaostal za Kubicou o čtyři desetiny sekundy. V první části uvázly také oba vozy Force India vedené Fisichellou (sedmnáctý) a Sutilem.


Druhá část přinesla překvapení – Rubens Barrichello v brawnu nepostoupil dále a skončil na třinácté příčce. Právě z jeho vozu ovšem odlétla pružina, která poté zasáhla Massu. Mezi nejlepších deset se nevešly také obě toyoty (dvanáctý Trulli a čtrnáctý Glock), Buemi z týmu Toro Rosso (jedenáctý) a dvojka Renaultu Piquet (pátnáctý).

Hlavní zprávy