Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vettel v Rusku pole position ve výhru nepřetavil. Premiérový triumf slaví Bottas

Soči (Rusko) – Kvalifikaci ovládly vozy Ferrari. Hlavní závod Velké ceny Ruska však vyzněl pro Mercedes. Z premiérového triumfu v kariéře formule 1 se radoval Fin Valtteri Bottas. Druhý dojel vítěz kvalifikace Sebastian Vettel, kterému druhé místo stačilo k navýšení náskoku v čele průběžného pořadí mistrovství světa před tentokrát čtvrtým Lewisem Hamiltonem na třináct bodů. Bronzovou pozici obsadil další jezdec Ferrari Kimi Räikkönen.

Valtteri Bottas
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

"Trvalo to dlouho, ale čekání se vyplatilo," řekl Bottas, který se vítězství dočkal v 81. závodě v kariéře. Jeho nejlepším dosavadním výsledkem byla dvě druhá místa z roku 2014.

Bottasovi skvěle vyšel start, jenž byl odložen kvůli poruše mclarenu Fernanda Alonsa. Zatímco španělský pilot musel odstoupit, závod byl zkrácen z 53 na 52 kol. Sedmadvacetiletý Fin se nenechal rozhodit a na dlouhém rovném úseku před první ostrou zatáčkou se posunul do čela, když předjel oba monoposty stáje Ferrari, jež obsadila první řadu na startovním roštu poprvé od roku 2008.

Na trať ještě v prvním kole po kolizi Romaina Grosjeana z Haasu a Jolyona Palmera z Renaultu vyjel safety car, ale průběh to neovlivnilo, protože v Soči se příliš nezávodilo. Oživení přinesly až výměny pneumatik. K té se jako první z vedoucích jezdců odhodlal ve 27. kole Bottas a na trať se vrátil za Vettelem, Räikkönenem a Hamiltonem, kterému závod v Rusku nevyšel. Od začátku měl technické potíže.

Je nám líto, video expirovalo.
Bottas si připsal překvapivý triumf v Rusku

"Proč se mi auto přehřívá? Závod pro mě skončil," hlásil Hamilton už v 16. kole do vysílačky. "Už po prvních pár kolech jsem věděl, že je zle. Velká gratulace Valtterimu. Škoda, že jsem také já nepřidal nějaké body. Ale v rámci možností jsem dělal, co šlo," dodal už v cíli.

Strategie nakonec Mercedesu vyšla, protože všichni tři postupně zajeli do boxů, i když Vettel výměnu gum dlouho oddaloval a snažil se zvýšit náskok na prvním místě. Čtyřnásobný mistr světa nakonec zamířil do depa ve 34. kole a Bottas se vrátil na první místo s pětisekundovým náskokem před německým jezdcem.

Vettel poté dokázal postupně snížit ztrátu až na jedinou sekundu, ale k dramatickému souboji s Bottasem v posledním kole nakonec nedošlo. Postaral se o to o kolo zpět jedoucí Felipe Massa z Williamsu, kvůli kterému musel pilot Ferrari výrazně zpomalit.

"Zkusil jsem všechno, abych Valtteriho dohnal," uvedl Vettel. "Myslel jsem, že na rovince by to mohlo vyjít, ale nebyl jsem si jistý, co Felipe udělá, takže jsem prohrál," konstatoval německý pilot.

Další Velká cena je na programu za dva týdny v Barceloně.

Velká cena Ruska, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:28:08,743 (prům. rychlost 206,860 km/h), 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,617, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -11,000, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -36,320, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1:00,416, 6. Pérez (Mex./Force India) -1:26,788, 7. Ocon (Fr./Force India) -1:35,004, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1:36,188, 9. Massa (Braz./Williams), 10. Sainz (Šp./Toro Rosso) oba -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 20 závodů): 1. Vettel 86 b., 2. Hamilton 73, 3. Bottas 63, 4. Räikkönen 49, 5. Verstappen 35, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) 22, 7. Pérez 22, 8. Massa 18, 9. Sainz 11, 10. Ocon 9.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 136, 2. Ferrari 135, 3. Red Bull 57, 4. Force India 31, 5. Williams 18, 6. Toro Rosso 13, 7. Haas 8, 8. Renault 6.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články