Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Vettel může v Singapuru obhájit titul mistra světa F1

Singapur - Loni vybojoval titul v poslední Velké ceně, letos se Němec Sebastian Vettel může stát mistrem světa vozů formule 1 už pět závodů před koncem šampionátu. Jezdec stáje Red Bull má dnes při Grand Prix Singapuru, čtrnáctém dílu letošního seriálu, také první šanci být ve 24 letech nejmladším pilotem s dvěma tituly a teprve devátým mužem historie, kterému se podařilo trůn obhájit.

Ilustrační foto

Vítězi osmi letošních závodů k tomu možná bude stačit třetí místo. Vettel vede o 112 bodů a k tomu, aby se stal mistrem světa, potřebuje mít po dnešku náskok 125 bodů na nejbližšího pronásledovatele. Tím je nyní Španěl Fernando Alonso z Ferrari. Teoretickou šanci mají ještě Brit Jenson Button z McLarenu a další pilot Red Bullu Mark Webber z Austrálie, kteří mají shodně o 117 bodů méně, teoreticky má naději i Brit Lewis Hamilton z McLarenu.



"Když se podíváte na průběžné pořadí, pořád je o co bojovat. Stále není nic jisté. Sice mám dobrou pozici, ale je to jedině tím, že celý tým si to zaslouží po tvrdé celoroční práci s jen několika malými chybami," uvedl Vettel. "Až se nám podaří i nadcházející závod, tak můžeme hovořit o případném titulu, nebo šancích na něj," dodal německý pilot.

Prvenství v jediném nočním závodu v seriálu totiž obhajuje Alonso, který v Singapuru vyhrál i premiérový ročník před dvěma lety. Vettel ale loni skončil druhý a chce to vylepšit. "Pro jezdce je to velká výzva. Je tam mnoho zatáček, je to dlouhá trať a jede se za horka a v noci. Je to hodně výjimečný závod," řekl Vettel. 

Alonso se nevzdává, i když o titulu je nejspíš rozhodnuto. "Mým cílem je opět vyhrát," řekl bývalý dvojnásobný šampion. "Může se to po trénincích a kvalifikaci změnit, ale nyní mě nic jiného nezajímá. Naše auto jezdilo v posledních závodech dobře a já chci v závěru šampionátu ukázat, že se nevzdávám," prohlásil.

Přesto u Ferrari myslí spíš už na další rok, neboť v letošní sezoně se Alonso dostal pouze čtyřikrát na stupně vítězů. "Začneme s přípravou brzy v zimě, abychom vyvinuli ještě lepší auto a mohli jsme bojovat o titul," uvedl Španěl. Pokud dnes Vettel vyhraje a Alonso nebude na stupních vítězů, zbylé závody se pojedou už pouze o celkové druhé místo.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 19 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 284 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 172, 3. Button (Brit./McLaren) 167, 4. Webber (Austr./Red Bull) 167, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 158, 6. Massa (Braz./Ferrari) 82, 7. Rosberg 56, 8. M. Schumacher (oba Něm./Mercedes) 52, 9. Petrov 34, 10. Heidfeld (Něm./Renault) 34. Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 451, 2. McLaren 325, 3. Ferrari 254, 4. Mercedes 108, 5. Renault 70, 6. Force India 36, 7. Sauber 35, 8. Toro Rosso 29, 9. Williams 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články