Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Velkou cenu Turecka ovládl Red bull

Istanbul - Sebastian Vettel z Německa vyhrál Velkou cenu Turecka vozů formule 1 a připsal si třetí vítězství ze čtyř dosavadních závodů sezony. Triumf vozů stáje Red Bull podtrhl druhým místem Mark Webber z Austrálie, třetí skončil Španěl Fernando Alonso, který vybojoval pro Ferrari první letošní umístění na stupních vítězů. Těsně pod pódiem naproti tomu skončil nejrychlejší muž minulého závodu v Číně a britský obhájce prvenství Lewis Hamilton z McLarenu. Udržel tím druhé místo v celkové klasifikaci, ale na Vettela už ztrácí 34 bodů. Za Hamiltonem (59) je už naopak v těsném závěsu třetí Webber (55). Příští závod se pojede 22. května v Barceloně jako Velká cena Španělska.

Piloti Red Bullu tak dali zapomenout na loňskou patálii, kdy se oba v boji o vedení vzájemně srazili. "Skvěle, brilantní práce," chválil oba jezdce do vysílačky šéf týmu Christian Horner. Vettel si vítězství stylem start - cíl užil. "Bylo to představení, při kterém jsem nemusel reagovat a nic měnit. To je pak radost řídit, když nikdo neohrožuje," prohlásil třiadvacetiletý vítěz, který si připsal třináctý triumf kariéry a šestý z posledních osmi závodů. V Istanbulu stáj Red Bull vyhrála poprvé, přestože v předchozích dvou ročnících její jezdci stáli na pole position.

Suverén sobotní kvalifikace Vettel podobně jako v minulých závodech opět na startu všem ukázal záda. Místo v první řadě startovního roštu však nevyužil Webber, kterého předjel Nico Rosberg s mercedesem, Australan mu to ale po pár okruzích vrátil. Start se nevydařil Hamiltonovi, který se propadl o dvě místa na šestou pozici. Místo si pak vyměnil s týmovým kolegou Jensonem Buttonem, horkou chvilku zažil ale při prvním přezouvání pneumatik, kdy mu nedal při výjezdu z garáže přednost Brazilec Felipe Massa s ferrari a málem došlo ke kolizi.

Náročná trať rychle ničila pneumatiky, už ve dvanáctém kole byl pro nové obutí také vedoucí Vettel, který se po zastávce všech vozů opět dostal bez problémů do čela. Hamilton zaváhání na startu dokázal napravit i díky chybám soupeřů, postupně se dostal na čtvrté místo za Alonsa.

Na pořadí v popředí se nic neměnilo do doby, než se skvěle jedoucí Alonso dostal těsně za polovinou závodu ve třicátém kole před Webbera na druhé místo, a dokonce jezdil rychlejší časy než Vettel. O šanci dojet na stupních vítězů přišel v té době Hamilton, který při třetí výměně pneumatik zůstal dlouho v boxech, protože mechanici měli problémy s uchycením pravého předního kola.

Alonso měl na druhém místě na Vettela ztrátu půl minuty, ale po třetí zastávce využil nového obutí a Němce stahoval. Vettel si toho byl vědom, zajel rovněž do garáže a bez potíží se vrátil do čela. Vedoucí dvojice se dokázal chvíli držet ještě Webber, než zajel do boxů počtvrté pro nová kola. K tomu nakonec sáhli všichni piloti z čelních pozic, z čehož Webber profitoval a úspěšně zaútočil na třetího Alonsa.

Španěl si přesto pódium pochvaloval. "Máme za sebou dobrý víkend, auto je o hodně lepší," řekl. Jeho vůz totiž prošel před závodem několika technickými úpravami. Webber si chtěl předjetím Alonsa v závěru dokázat, že má dobrou formu. Vždyť v minulém závodu v Číně dojel na třetím místě, třebaže startoval až z osmnácté pozice. "Tak jsem se přeci musel polepšit, naštěstí jsem měl o něco lepší pneumatiky," usmíval se spokojeně. Na Vettela prý ale neměl. "Jezdí fantasticky," uznal.

Výsledky Velké ceny Turecka vozů formule 1

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30:17,558,

2. Webber (Austr./Red Bull) -8,807,

3. Alonso (Šp./Ferrari) -10,075,

4. Hamilton (Brit./McLaren) -40,232,

5. Rosberg (Něm./Mercedes) -47,539.

Průběžné pořadí MS:

1. Vettel 93 bodů,

2. Hamilton 59,

3. Webber 55,

4. Button 46,

5. Alonso 41.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 148,

2. McLaren 105,

3. Ferrari 65,

4. Lotus-Renault 42,

5. Mercedes GP 26.

Velká cena Turecka
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články