Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ve Švédsku startuje MS v rallye, titul obhahuje Loeb

Karlstad - Mistrovství světa v automobilových soutěžích dnes odstartuje novou sezonu na dostihovém závodišti v Karlstadu. Švédská rallye otevírá šampionát poprvé, obvykle toto privilegium patřilo slavné Rallye Monte Carlo, loni úvod seriálu obstaraly závody v Irsku. Mistrovský titul bude pošesté za sebou hájit francouzský lídr Citroënu Sébastien Loeb. Mezi novinky letošního třináctidílného seriálu patří začlenění nové Bulharské rallye a především systém bodování podle vzoru z formule 1 - body si rozdělí jezdci celé první desítky a vítěz jich obdrží 25 místo dosavadních deseti.

V elitní kategorii WRC budou opět startovat pouze dvě tovární stáje Ford a Citroën, další vozy nasadí polotovární a soukromé týmy. Ke stávajícímu vedlejšímu juniorskému šampionátu jezdců do 28 let na vozech s jednou poháněnou nápravou (JWRC) a mistrovství produkčních vozů (PWRC) přibude nová třída SWRC pro vozy s dvoulitrovým atmosférickým motorem a pohonem čtyř kol.


Švédskou rallye v minulosti z obou hlavních rivalů vyhrál pouze Loeb, jednička Fordu Mikko Hirvonen vyšel naprázdno. V roce 2004 to bylo vůbec první Loebovo vítězství na nezpevněném povrchu. V loňském roce se místo ní v rámci rotace soutěží konala Norská rallye, jež se rovněž jela na sněhu. Jejím vítězem se stal Loeb, Hirvonen závod dokončil o necelých deset vteřin na druhém místě.

Loeb se přesto necítí být ve Švédsku favoritem: "Jsem sice rád, že se začíná právě tady, ale podmínky budou náročné. Je třeba se za každou cenu udžet na cestě a já si dobře vzpomínám, že v roce 2008 se mi to zde nepodařilo," řekl závodník.

Své zastoupení bude mít ve Švédsku i v dalších závodech také český automobilový sport. Martin Prokop se loni stal mistrem světa JWRC a vicemistrem PWRC a letos bude s Fordem Fiesta S2000 startovat v nové třídě SWRC. Ve Švédsku se objeví počtvrté v kariéře. V závodě mistrovství světa sepředstaví i pravidelný účastník PWRC Martin Semerád a bývalý tovární pilot Fordu Roman Kresta (mitsubishi).

Větší pozornost poutá start dvojnásobného mistra světa a pětinásobného vítěze Švédské raylle Marcuse Grönholma (ford), který oficiálně ukončil kariéru po sezoně 2007, a také mistra světa formule 1 Kimiho Räikkönena (citroën). 

Pořadatelé rallye připravili pro posádky v průběhu tří etap trať s 21 rychlostními zkouškami o celkové délce přibližně 345 km. Vítězná dvojice bude známa v neděli kolem 14. hodiny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články