Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

VC Německa ovládlo Ferrari, za pokyny jezdcům však tým zaplatí pokutu

Hockenheim - Vítězem VC Německa formule 1 se stal španělský jezdec stáje Ferrari Fernando Alonso. Vybojoval tak druhé vítězství v sezoně. Na druhém místě dojel jeho stájový kolega Felipe Massa, třetí byl Sebastian Vettel z Red Bullu, pro kterého byl po včerejším kvalifikačním vítězství a podpoře domácího publika dnešní výsledek spíše zklamáním. V čele seriálu je nadále Lewis Hamilton, jezdící za stáj McLaren. Dnes dojel na čtvrtém místě. Nad konečným výsledkem se však po závodě vznášely dohady o férovém soupeření závodníků. V čele Velké ceny totiž dlouhou dobu kroužil Massa právě před Alonsem, v průběhu závodu si však zřejmě na strategický pokyn stáje oba jezdci své pořadí prohodili. Stáj Ferrari později dostala za užití týmové režie pokutu 100 tisíc dolarů. Výsledky platí, ale případ bude ještě řešit Světová rada FIA.

Zatímco v Bahrajnu vítěz kvalifikace Vettel dlouho mířil k vítězství a až v závěru se kvůli problémům s výfukem propadl, tentokrát mu první místo vydrželo jen pár metrů. Rychleji než on totiž vedle něj odstartoval Alonso a hlavně za ním Massa, který měl před sebou okamžitě úplně volno, protože Vettel se usilovně, ale marně snažil zkřížit trať španělskému soupeři. A tak do první zatáčky vjely jako první oba rudé vozy v pořadí Massa - Alonso. Zhruba ve třetině trati brazilský pilot odrazil jediný vážnější Alonsův útok a mohl myslet na první vítězství po loňském vážném zranění hlavy.

Jenže ve 49. z 67 kol prakticky bez boje před sebe stájového kolegu pustil. Jak vyplynulo z komunikace přes vysílačky, stalo se tak na pokyn týmu, byť žádný přímý příkaz z rádia nezazněl. Týmová režie je ve formuli 1 zakázaná. Pro stáj Ferrari bylo výhodnější Alonsovo vítězství, protože v celkové klasifikaci měl před závodem o 31 bodů víc než Massa a má tedy reálnější šance na boj o titul. Po 23. vítězství v kariéře dělí exmistra světa na pátém místě od vedoucího Hamiltona 34 bodů.

Druhý v celkové klasifikaci zůstal díky pátému místu mistr světa Button, zatímco Vettel bodově srovnal krok se stájovým kolegou Markem Webberem na průběžné třetí pozici. Webber v Německu pořadí jezdců ze tří dominantních stájí současnosti uzavřel a žádný další pilot už nedokázal odjet plný počet kol.

Domácí závod nepřinesl náznak zlepšení pro stáj Mercedes a především idol německých fanoušků Michaela Schumachera. Sedminásobný mistr světa skončil devátý a opět prohrál i s druhým pilotem týmu Nikem Rosbergem, který byl osmý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články