Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

VC Británie F1 vyhrál Alonso před lídrem Vettelem

Silverstone - Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál španělský pilot Fernando Alonso s ferrari a na upraveném okruhu v Silverstone si připsal první vítězství v sezoně. Průběžné vedení si druhým místem v devátém dílu šampionátu pojistil německý mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu. Vede o 80 bodů před týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie, jenž byl dnes třetí. Nejdůležitější moment Grand Prix přišel krátce po polovině v 28. kole, kdy mechanici pokazili do té doby vedoucímu Vettelovi zastávku v boxech. Toho využil Alonso a vybudoval si rozhodující náskok. Mistr světa z let 2005 a 2006 porazil Vettela o 16,511 sekundy, Němec navíc musel v závěru urputně hájit druhé místo před Webberem.

Loňský vítěz ze Silverstone Webber se v závěrečném kole na Vettela tvrdě dotahoval navzdory pokynu vedení z rádia, aby si udržoval odstup, ale před rivala a týmového kolegu se nedostal. Jeho ztráta v průběžném pořadí tak vzrostla na 80 bodů, třetí Alonso po 26. triumfu v kariéře zaostává o dalších 12 bodů.

Vettel sice startoval do závodu z druhého místa, nicméně okamžitě po startu předstihl vítěze kvalifikace Webbera a po prvním kole měl už více než sekundový náskok. Výrazný náskok si udržel i po prvním přezouvání z přechodných pneumatik na suché, když zmizela voda z většiny trati. O sedmé vítězství v sezoně ho tak nejspíš připravila příliš dlouhá zastávka v boxech, i tak ještě letos neskončil horší než druhý.



Smolný den prožili domácí britští piloti z McLarenu. Mistr světa z roku 2008 Lewis Hamilton se sice stíhací jízdou propracoval z desáté pozice na startu až na druhou, v závěrečné části závodu však musel šetřit palivo a byl rád, že na cílové rovince těsně uhájil čtvrté místo před druhým ferrari Brazilce Felipeho Massy.

Ještě hůř dopadl Hamiltonův krajan a týmový kolega Jenson Button, jemuž při zastávce v boxech 12 kol před koncem mechanici špatně připevnili pravé přední kolo a šampion z roku 2009 musel z pátého místa odstoupit. Seriál mistrovství světa F1 pokračuje za dva týdny Velkou cenou Německa na Nürburgringu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články