Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Valtr je znechucený, má však nabídku k další účasti na Dakaru

Praha - Místo oslav rozpaky zažíval v úterý v podvečer Jaroslav Valtr, nejlepší český účastník letošní Rallye Dakar, po návratu z Jižní Ameriky. Osmé místo v nabité kategorii kamionů má svou hodnotu, šestačtyřicetiletý jezdec však se stájí Tatra Buggyra Racing nenašel společnou řeč a bude se ohlížet po novém angažmá.

Tatra Jaroslava Valtra
zdroj: ČTK/PR autor: Martin Hůle

"Dakar budu jezdit dál, už jsem dostal jednu nabídku k další účasti," řekl Valtr. Za sebou má pět startů ve slavné soutěži a letošní výsledek je jeho maximem. "Teď nebudu říkat, kdo mě oslovil. To si nechám pro sebe. Je to otázka mého rozhodnutí," uvedl. Zástupci týmu Tatra Buggyra oznámili, že s ním nebudou dále spolupracovat kvůli jeho neprofesionalitě. Valtr podle svých slov po skončení rallye pouze kriticky zhodnotil fungování týmu a řekl, co by si přál v budoucnosti změnit.

"Tohle mě znechucuje. Někomu asi vadí kritika, ale já chci závodit na sto procent. Někdo jezdí jenom kvůli médiím a sponzorům, jenže já řeším sportovní stránku věci," uvedl Valtr, kterého v posádce na Dakaru doplňovali Josef Kalina a Jiří Stross. Přiznal, že by si představoval ještě lepší výsledek, než byla osmá pozice. "Udělali jsme slušné umístění, byť nebylo úplně podle mých představ. Bojovali jsme, potřebovali jsme s Pepou Kalinou dosáhnout na dobrý výsledek. Jenže jsme udělali určité chyby, ale to dělají všechny posádky. Mohl jsem být o tři čtyři pozice výš a s tím je třeba se smířit," připustil závodník ze Šternberka.

Na jihoamerické soutěži se rozjížděl pomaleji, za což mohly právě chyby a technické problémy. "Mrzí mě to. Byla to naše hloupost. Jeli jsme první etapu jen na zadní náhon, nemohl jsem brzdit motorem, a tudíž jsem uvařil brzdy. Následně jsme zapadli v bažinách a explodovala nám zadní pneumatika," uvedl k průběhu rallye. Přesto se nakonec posunul do elitní desítky. "Všechno se zlepšilo, jelo se krásně, ale i tak jsem si neodpustil chybu. Podcenil jsem dunu, najel jsem na ni moc pomalu a auto si lehlo na bok. Čekali jsme asi půl hodiny, až nás stájový kolega Martin Kolomý vytáhne. Byla to jedna ze čtyř zásadních chyb, a ty Dakar prostě neodpouští," uvědomuje si Valtr.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší Čech na Dakaru Valtr končí u týmu Buggyra

"Pitomec" Stacey

Jeho spolupráce s šestašedesátiletým Kalinou navazovala na dřívější starty s kamionem Liaz, Dakar spolu dokončili poprvé. "Bojovali jsme, co to šlo. Fungovali jsme jako tým, ale Pepa už přestává stačit. Bylo to na něj moc. Dakar bolí a je pro mladší kluky. Navigátoři schytají hodně ran. Kdyby se někde svlékl, bylo by vidět, že je zmalovaný, jako kdyby ho někdo seřezal klackem. Špička jede strašnou kudlu, a proto je třeba najít mladé parťáky. Pokud pojedu příště, poskládám novou posádku," řekl.

Celkově Valtra letošní Dakar nenadchl. "Nelíbily se mi úvodní etapy. Jel jsem sto čtyřicet a hodinu držel plyn na podlaze. Ve třetí etapě jsem usínal za volantem a říkal klukům, aby do mě když tak šťouchli, protože to byla nuda. Rovná cesta a plný plyn, to já neuznávám," řekl. Navíc mají na úzkých tratích velkou výhodu posádky startující v čele. "Než jsme se prokousali do první desítky, jezdili jsme na hranici rizika. Je třeba držet emoce a jet precizně bez chyb. Mnohdy se jede kousek od tisíc metrů hlubokých propastí. V Africe jsou široké pisty, každý si to namíří vlastní cestou. To je obrovská výhoda," porovnal jihoamerické a africké podmínky.

V Argentině a Bolívii musel často řešit krizové situace, kdy ho pomalejší soupeř nechtěl pustit před sebe. "V Africe bych nemusel nahánět dvacet kilometrů Staceyho a doufat, že mě ten pitomec pustí. Myslel jsem, že mu dám přes hubu, když mě už poněkolikáté brzdil. Jednomu osobáku jsme zase naložili zezadu ránu, protože nás nechtěl pustit. Poradil mi to Pepa. Říkal, že Rusové troubí třikrát, a když jsem troubil počtvrté, tak jsem mu ji dal. V tom je Dakar v Jižní Americe nespravedlivý. Možná bych se v Africe rád svezl," dodal Valtr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články