Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Sosnové startuje závěrečný podnik ME v rallycrossu

Sosnová – Už potřetí za sebou přivítá automobilová Global Assistance Racing Arena v Sosnové u České Lípy vyvrcholení rallycrossové sezóny. K finálovému závodu vyjede v několika kategoriích celkem 12 předchozích mistrů Evropy včetně čtyřnásobného vítěze Kennetha hansena ze Švédska nebo domácího zástupce Romana Častorala.  V průběhu víkendového programu se také stejně jako loni představí první americký jezdec rallycrossu, veterán Tanner Foust. Do závodu je přihlášeno celkem 84 jezdců ve třech divizích. O celkových vítězech v jednotlivých kategoriích je již sice rozhodnuto, další místa si však závodníci rozdělí právě na sosnovské trati.

Rallycross v Sosnové
zdroj: rallycross-sosnova.cz

I potřetí za sebou, celkově popáté, zakončí 11dílný seriál mistrovství Evropy v atraktivní rallycrossu právě závody v Sosnové. Zdejší trať sice postrádá náročné technické pasáže, mezi závodníky i diváky je však proslulá dosahováním maximálních rychlostí automobilů. V nejsilnější divizi Super Cars se tak po sosnovské asfaltu projedou auta s výkonem 600 koní a zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy.

Právě nejvyšší závodní divize je také nejvíce zastoupená. Celkem v ní vyjede 37 závodníků i se Švédem Hansenem, který bude v závodě poprvé řídit nový vůz Citroën DS3. Diváci nebudou ochuzeni ani o novopečeného šampiona Sverre Isachsena s Fordem Focus T16 4×4. Z našich jezdců startují v této divizi Pavel Koutný, Marek Zeman, Stanislav Brunát, Aleš Mrkáček a Otakar Výborný.

V divizi Super 1600 nechybí nikdo z první desítky včetně Andrease Bakkeruda, mistr Evropy pro rok 2011 s Renaultem Clio. Českou republiku reprezentují Zdeněk Čermák, Jaroslav Kalný, Pavel Vimmer, Stanislav Šusta, Ondřej Smetana, Petr Bílek a Jan Skála. Divizi Touring Cars zaplní celkem čtrnáct jezdců. Titul mistra Evropy si titul pojistil už v předposledním polském závodě Nor Lars Oivind Enerberg s Fordem Fiesta.

Sobotní program začíná tréninkovými jízdami od půl jedenácté a pokračuje první sérií rozjížděk od 16 hodin. Hlavní závod zahájí v neděli zahřívací trénink od půl deváté, na který naváží druhá a třetí série rozjížděk. Finálové jízdy začnou v 15 hodin.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články