Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

V Rakousku vládli jezdci Mercedesu, vítězství slaví Rosberg

Spielberg (Rakousko) – Obnovenou Velkou cenu Rakouska ovládly formule Mercedesu. Na třetí vítězství v letošním ročníku dosáhl lídr šampionátu Němec Nico Rosberg, který za sebou nechal týmového kolegu Brita Lewise Hamiltona, a zvýšil tak svoje vedení v čele. Piloti Williamsu po sobotním nečekaném triumfu v kvalifikaci skončili za nimi; třetí Fin Valtteri Bottas i čtvrtý Felipe Massa z Brazílie i tak zaznamenali nejlepší výsledky v sezoně, Bottas poprvé v kariéře stál na stupních.

Stupně vítězů po VC Rakouska
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

Mercedes v osmém závodě sezony vybojoval šestý double, ale teprve druhý v pořadí Rosberg - Hamilton. Německý pilot ale letos ještě neskončil hůře než druhý a vede průběžnou klasifikaci před Hamiltonem už s náskokem 29 bodů. V Rakousku se v seznamu vítězů zařadil za slavného krajana Michaela Schumachera, který vyhrál poslední dva závody v letech 2002 a 2003.

"Fantastický double, ale nebyl to nejlehčí závod. V autě leccos bylo na hranici možností, přesto bylo znovu velmi rychlé. A všechno vyšlo tak, jak jsme si strategicky naplánovali," pochvaloval si Rosberg po šestém vítězství v kariéře.

Piloti Mercedesu vyhráli sedmý závod sezony, minule v Kanadě jejich sérii přerušil Australan Daniele Ricciardo z Red Bullu, který tam využil technické potíže favoritů. Ve Spielbergu ale byl až osmý, nejhůře ze závodů, které po příchodu do Red Bullu dokončil.

Po závodě v Kanadě se dosavadní nadvláda Mercedesu otřásla i v sobotní kvalifikaci v Rakousku, ale Williams jako aktuálně největší konkurent "Stříbrných šípů" si bude muset na podobný úspěch v závodě ještě počkat. Tlaku favorizovaných pilotů Mercedesu odolávali jeho piloti jen zhruba do poloviny závodu. 

Vítěz kvalifikace Massa přišel o vedení při první zastávce v boxech, po druhých pit stopech se už v čele ocitly oba mercedesy, poté co Bottas neudržel druhé místo za Rosbergem. Nikdo další už ale piloty Williamsu neohrozil, jen Massa musel v závěru dávat pozor na dotírajícího Španěla Fernanda Alonsa z Ferrari. Rosberg v čele závodu rovněž nemusel čelit žádnému vážnému útoku Hamiltona.

"Urazili jsme dlouhou cestu. Závod se odehrál tak, jak jsme v tuto chvíli potřebovali, čistý, hezký, vše šlo podle plánu," připustil Bottas, že s vítězstvím se ve Williamsu ještě příliš nepočítalo. "Ale auto mělo na to dovézt mě na stupně vítězů a jsem přešťastný," radoval se Bottas.

Po třetím místě z Kanady se v domácím závodě svého týmu Red Bull vrátil do reality mistr světa Sebastian Vettel. Po nepovedené kvalifikaci a 13. místě na startu potkaly německého pilota už ve druhém kole technické potíže, kvůli kterým se propadl na úplný chvost pole.

Jeho vůz se pak znovu rozjel, ale zhruba v polovině závodu Vettel poškodil přední křídlo při pokusu o předjetí Sebastiana Guttiéreze a po opravě v boxech jej krátce poté vedení týmu odvolalo z trati. V osmém závodě sezony obhájce titulu už potřetí nedojel do cíle.

"Pokaždé se pokazí něco jiného, nevím proč. Dvě kola dnes byla dobrá, ale pak jsem najednou byl bez výkonu. Čekal jsem, jestli nezazní něco chytrého z boxů, ale nepřišlo nic. Problém se sice vyřešil, ale s jedním kolem ztráty už to nemělo moc smysl," lamentoval Vettel. "Myslím, že Seb v tomto roce 'chytil' moje auto," komentoval v rakouské televizi potíže bývalého týmového kolegy Mark Webber z Austrálie. Jeho kariéru v Red Bullu v době Vettelova panování neustále provázely potíže s technikou.

Velká cena Rakouska, 8. závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:27:54,976 (prům. rychlost 209,617 km/h), 2. Hamilton (Brit.Mercedes) -1,932, 3. Bottas (Fin./Williams) -8,172, 4. Massa (Braz./Williams) -17,358, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -18,553, 6. Pérez (Mex./Force India) -28,546, 7. Magnussen (Dán./McLaren) -32,031, 8. Ricciardo (Austr./RedBull) -43,522, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -44,137, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -47,777.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 19 závodů): 1. Rosberg 165 b., 2. Hamilton 136, 3. Ricciardo 83, 4. Alonso 79, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 60, 6. Hülkenberg 59, 7. Bottas 55, 8. Button (Brit./McLaren) 43, 9. Massa 30, 10. Magnussen 29. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 301, 2. Red Bull 143, 3. Ferrari 98, 4. Force India 87, 5. Williams 85, 6. McLaren 72, 7. Toro Rosso 12, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články